Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

5.3.24 / dotaz č. 188702
Dobrý den, soused si postavil ke zdi, sousedící s naší zahradou, dílnu, topí si v ní kotlem na tuhá paliva. Pracuje v ní od rána do večera, 7 dní v týdnu. Komín je odhadem dva metry od hraniční zdi, ústí komína je cca 4 metry nad zemí. Problém je, že když topí, "dusí" kotel a kouř tak nejde nahoru, ale k nám do zahrady, kde se prakticky nedá být, aniž bychom nedýchali zplodiny. Snažili jsme se ho na to upozornit, ale nijak to řešit nehodlá. Existuje legislativa které by toto upravovala, případně na koho se ve věci obrátit prosím?
Dobrý den,
tuto problematiku řeší Zákon č.202/2012 Sb. Zákon o ochraně ovzduší.
Technický stav stacionárního zdroje musí být udržován v takovém stavu, aby byl zajištěn řádný provoz v souladu s průvodní dokumentací a návodem výrobce a aby byly v maximální možné míře dosahovány provozní a emisní parametry deklarované výrobcem stacionárního zdroje dle technických norem.
Ve spalovacím stacionárním zdroji mohou být spalována pouze paliva o požadované kvalitě, splňující požadavky na kvalitu paliv stanovené v příloze č. 3 k vyhlášce č. 415/2012 Sb., jen paliva určená výrobcem stacionárního zdroje pro spalování v něm.

První známka nesprávného spalování

Černý kouř
• Vysoký obsah CO, saze
• Tmavý plamen s černými okraji
• Nedostatek spalovacího vzduchu

Bílý intenzivní kouř
• Pára ve spalinách
• Vysoká vlhkost paliva
• Nespálené prchavé látky

Žlutý kouř
• Nevhodné palivo s vysokým obsahem síry, chloru
• Velká přikládka a zadušení ohně
• Nízká teplota ve spalovacím prostoru a nedostatek vzduchu

Zákon o ochraně ovzduší neumožňuje ve spalovacích stacionárních zdrojích o jmenovitém tepelném příkonu 300 kW a nižším ani spalování dřevotřísky a jiného lepeného dřeva či spalování odpadních olejů.
V případě podezření na porušení Zákona o ochraně ovzduší se obraťte na Obecní úřad obce s rozšířenou působností, který je povinen kontrolovat, zda provozovatelé zdrojů dodržují povinnosti jim stanovené v zákoně o ochraně ovzduší. K podezření na porušení těchto povinností mohou dospět na základě vlastní úřední činnosti či na základě přijetí podnětu o spáchání přestupku nebo správního deliktu ze strany jiné osoby či jiného orgánu veřejné správy.

Jako důkazní prostředky lze využít např.: Video dokumentaci (pokrývající více než 30 minutový kontinuální záznam za účelem prokázání, že se nejednalo pouze o fázi roztápění) , fotodokumentaci, svědecké výpovědi (např. sousedů a pod.).

S pozdravem
Ing. Josef Svoboda
Odpovídá:  Ing. Josef Svoboda - M-EKIS 3M62 Ústí nad Labem, Ing. Josef Svoboda
Téma:  Legislativa
tisk