Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

18.3.24 / dotaz č. 190172
Dobrý den,

chtěl bych se zeptat, zda je vhodné zhotovit oplechování jednovrstvého cca 50 let starého zděného komínu (komínové hlavy), na který je napojen kotel na tuhá paliva, nebo je lepší komínovou hlavu takového komínu neoplechovávat?

Komínová hlava je ukončena komínovou betonovou deskou s postupujícím kouskem potrubí. Je vhodné na postupující potrubí instalovat komínovou stříšku, popřípadě komínovou stříšku umístit nad celou betonovou desku?

Děkuji.
Dle obecné legislativy je třeba zajistit, aby komínová konstrukce plnila účel, ke kterému je navržena. Přičemž mezi základní požadavky lze zařadit nepropustnost a stabilitu. A právě s těmito vlastnostmi mají "problém" jednovrstvé zděné komíny. Celou situaci komplikují i moderní kotle na pevná paliva, pro které jsou vhodné komíny s poměrně značně odlišnými vlastnostmi. Malý tepelný odpor jednovrstvých zděných komínů může způsobovat nadměrné ochlazování spalin a tím vznik kondenzace, která obvykle vyústí do tvorby a usazování dehtu.
Uvedené problémy se nejvýrazněji projevují v nadstřešní části jednovrstvého zděného komínu, a proto je smysluplné tuto část intenzivně řešit. Jedním ze způsobů sanace se současným zvýšením tepelného odporu může být i použití přídavné izolace spolu s kompletním oplechováním.
Problémem samozřejmě může být i zatékání dešťové vody do komínu. Pokud se jedná o zděné komíny stavěné z plných cihel - tedy v principu z nasákavého materiálu - je vhodné osazení komínové stříšky. V tomto případě lze doporučit osadit stříšku dle požadavků ČSN 73 4201 pro Meidingerovu desku - tedy výška minimálně polovina rozměru průduchu a šířka minimálně dvojnásobek rozměru průduchu.
V této poradně a tímto korespondenčním způsobem v žádném případě nelze poskytovat konkrétní radu pro konkrétní situaci. Dle požárního zákona a prováděcí vyhlášky 34/2016 Sb. je Vaší povinností zajistit pravidelné kontroly a čištění spalinové cesty oprávněnou osobou, tedy kominíkem. Tato kontrola by pro spotřebiče na pevná paliva měla být provedena minimálně 1 x ročně. V rámci této kontroly, tedy při znalosti konkrétních parametrů spalinové cesty, by měl kominík navrhnout a posoudit jakékoliv případné úpravy nebo opravy spalinové cesty. Bez takové konzultace není vhodné úpravy provádět, protože neprofesionálním zásahem do spalinové cesty se mohou její vlastnosti dokonce zhoršit.
Odpovídá:  Ing. Walter Sodomka - EKIS Kamenice APOKS
Téma:  Vytápění
tisk