Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

25.3.24 / dotaz č. 190338
Dobry den,

Chceme instalovat FVE, podali jsme zadost o dotaci s fve o vykonu cca 13,5 kwp, nasledne od eon prislo vyjadreni, ze pripojeni neni mozne, jen mikrozdroj do 10 kw.
Je nejake reseni, ktere dovoli mit na strese vetsi vykon panelu, zaroven aby to nemelo vliv na jiz schvalenou dotaci ?

Slysel jsem neco o systemu poloostrov, kdy neni sit spojena paralelne a prepina se mezi fve a klasickou siti. Muze toto reseni byt pouzitelne ? nemelo by vliv na dotaci ? A je tento zpusob pouzitelny - neomezuje to nejak funkci provozu v domactnosti ?
Eon v miste naseho bydliste bude sit rozsirovat dle jejich vyjadreni az cca v roce 2035, coz je strasne pozde.
Vetsi vykon jsme resili hlavne kvuli porizeni elektroauta. Vykon 13,5 kw nemel byt konecny.

Predem dekuji za odpoved.

Krasny den, Juřica
Dobrý den,

děkujeme za dotaz. Technické řešení bychom blíže přenechali pro odbornou firmu zabývající se montáží a dodávkou FVE systémů.

Všeobecně:
- systém poloostrov je technicky proveditelný, musíte použít takový systém, který dokáže monitorovat tok energie směrem do sítě a omezit přetoky.
- je nutné zkontrolovat podmínky přidělené dotace, zda rozšířením nedojde k porušení podmínek této dotace. U starších dotací totiž platí podmínka, že je nutné spotřebovat 70 % veškeré vyrobené energie. Dotace získané v roce 2021 a dále už jsou nicméně štědřejší a tuto podmínku neobsahují.
- je nutné tuto skutečnost uvést ve smlouvě o připojení resp. ji znovu projednat; konečné slovo má opět distributor a přiznáme se, že podmínky se neustále mění – distributor musí schválit použité komponenty a zapojení; všeobecně jsme se setkali již s případy, kdy je nainstalovaný výkon v panelech vyšší než povolený rezervovaný výkon, zařízení však nesmí propustit do sítě více než je povoleno.
- je nutné upozornit také na skutečnost, že v případě nedovolené dodávky do sítě jsou účtovány vysoké pokuty, tolerance přetoků je minimální.