Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

25.3.24 / dotaz č. 191076
Dobrý den,
mám rekonstruovaný starší dům, kde je provedena nová podlaha. Původní podlaha na terénu je nahrazena 60 cm násypem keramzitu (liapporu), v tom jsou zděné pilířky (obsypané keramzitem) a na nich dřevěné polštáře a na nich OSB desky a prkenná podlaha. Vše novodobě realizováno. Jak prosím postupovat při výpočtu součinitele prostupu tepla podlahy? Dá se do skladby podlahy započítat i těch 60 cm násypu keramzitu? Pod keramzitem je rostlý terén, bez oddělení hydroizolací. V celém souvrství podlahy žádná hydroizolace není. Děkuji.
Dobrý den,
při výpočtu součinitele prostupu tepla se zohledňují všechny vrstvy ve skladbě dané konstrukce. Obecně to platí pouze pro vrstvy nad hydroizolací.
Vrstvy pod hydroizolací lze započítat pouze pro nenasákavé materiály (např. extrudovaný polystyren).
Důležitá je tloušťka a tepelně technické vlastnosti materiálů v jednotlivých vrstvách skladby konstrukce. Při výpočtu součinitele tepla se používá parametr Součinitel tepelné vodivosti (značeno λ).
Ten udává výrobce daného materiálu (obvykle se jedná o tzv. deklarovanou hodnotu λd), případně jej lze dohledat v normě. Při výpočtu je důležité používat výpočtové hodnoty součinitele tepelné vodivosti, které zohledňují praktickou vlhkost materiálu. Výpočtová hodnota je tak obvykle horší, než hodnota udávaná výrobcem. Obvyklé zhoršení se pohybuje mezi 3 - 10 %.
Z toho, co jsem se dočetl, je keramzit víceméně nenasákavý materiál. Nicméně při výpočtu doporučuji zohlednit možnou zvýšenou vlhkost v konstrukci.


Odpovídá:  Ing. Zdeněk Ročárek - EKIS Praha EnergySim tisk