Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

25.3.24 / dotaz č. 191085
Dobrý den, prosím o radu ohledně mé úvahy na zefektivnění topení.
Aktuálně používáme atmosférický plynový kotel s roční spotřebou 18MWh. Vytápíme patrový rodinný dům cca 150m2 podlahové plochy s plastovými okny a zateplenou podlahou půdou. Teplota otopné vody na výstupu z kotle nastavená na 60C, deskové radiátory.
Uvažuji o pořízení tepelného čerpadla příklad (Tepelné čerpadlo LG Therma V Split 9kW HN091MR+HU091MR (model 2023)) Chtěl bych kombinovat tepelné čerpadlo se stávajícím plynovým kotlem ( používat jej jako bivalentní zdroj, případně ve chvíli kdy efektivita čerpadla spadne pod nějakou přijatelnou COP )
Do budoucna bych ještě čerpadlo doplnil o fotovoltaickou elektrárnu pro snížení spotřeby elektrické energie. A zateplil dům vatou ( 16cm ) a provětrávanou fasádou.
Děkuji za názor / odpověď, pěkný den
Dobrý den,

Použití kombinace plynového kotle a tepelného čerpadla je v našich klimatických podmínkách z hlediska účinnosti zdrojů výhodné. Již tomu tak moc není z hlediska ekonomické návratnosti, protože potřebujete mít vždy funkční 2 typy zdrojů.
Aby vše dobře fungovalo, protože nejsou známy ani popsány vlastnosti otopné soustavy, je důležité přezkoušet, aby dnes nastavená teplota vytápění z kotle na 60st.C byla tzv. komfortní teplotou. V případě, že tomu tak nebude a někdy v průběhu topné sezóny bylo s teplotou topné vody regulováno, až třeba na 80st.C, bude potřeba počítat s tím, že bivalentní bod (přechod z tepelného čerpadla na plynový kotel) se posune směrem dopředu. Za ideálních podmínek by to mohlo být někde mezi -3 až -7 st.C, ale může to být klidně i dříve například -2 až 0st.C. Bude to souviset jednak s tepelnou ztrátou objektu, jednak s možností předání topné vody do systému - která s klesající venkovní teplotou se bude vyrábět čím dál méně efektivně.

Doporučujeme nepodkračovat COP faktur pod 2, ale raději zapnout již při této dosahované zimní teplotě plynový kotel. Téměř porovnatelným řešením by bylo i netrápit tepelné čerpadlo, ale sepnout topné patrony přímo v tepelném čerpadle, aby na těchto pár dní, probíhalo vytápění bez chodu tepelného čerpadla. Prodloužíte si tím jeho životnost.

Zateplení provádějte obezřetně, ne za každou cenu, vždy s ohledem na hygienický stav objektu a minimální zdravotní výměnu vzduchu, podle práce a činností uvnitř objektu!

S pozdravem
Petr Maule
Odpovídá:  Ing., LL.M., MBA Petr Maule - EKIS Plzeň CNE
Téma:  Vytápění
tisk