Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

26.3.24 / dotaz č. 191297
Dobrý den,

mám kotel Atmos DC20S, a chtěl bych ho připojit na komín vložkovaný 160mm nerezovou vložkou (1m vložkovaný ve starém cihlovém, zateplen jen Sibralem 13mm, a zbytek BLK s vatou), výška od sopouchu k hlavici 5,5m, připojení 2x 45°kolenem. Bylo by možné provést výpočet spalinové cesty?
Přívod externího vzduchu ke kotli bude také o průměru 160mm.

Díky moc,

Orientační výpočet byl zpracován pro stávající komín, dodatečně vyvložkovaný nerezovou vložkou DN 160 mm (orientační tepelný odpor komínové konstrukce 0,4 m2.K/W). Ve výpočtu je přívod vzduchu ke spotřebiči řešen otvorem o průměru 160 mm. Výpočtem byla ověřována dimenze komínu DN 160 mm (dle požadavku tazatele). Do komínu by měl být připojen kotel na dřevo ATMOS DC20S. K tomuto typu kotle nebyla dohledána technická data, proto je do orientačního výpočtu dosazen kotel ATMOS DC20GS o jmenovitém výkonu 20 kW, teplota spalin na hrdle spotřebiče 166°C, hmotnostní průtok spalin 12 g/s a požadavek na tah 20 Pa (technická data převzata ze SVT – podklad pro výpočet spalinových cest – kotlíkové dotace - SFŽP)
Ve výpočtu není počítáno s celoročním provozem (teplota okolí pro tlakovou podmínku 15°C). Výpočet byl proveden jen pro plné zatížení spotřebiče.
Výpočtem bylo ověřováno, zda budou splněny všechny podmínky výpočtu pro účinnou výšku komínu 5,5 m.
Výpočtově, při plném zatížení spotřebiče, pro dimenzi komínu DN 160, při účinné výšce 5,5 m je splněna teplotní podmínka a rychlost proudění spalin. Není splněna tlaková podmínka.
Teplotní podmínka je splněna o 20,1°C. Rychlost proudění spalin vyšla 0,76 m/s. Tlaková podmínka není splněna o 5 Pa.
Tlakovou podmínku ovlivňuje zejména výška komínu a teplota spalin. Zjednodušeně řečeno, čím vyšší komín a čím vyšší teplota spalin, tím lepší tah.
Celkové posouzení spalinové cesty je v kompetenci revizního technika spalinových cest v rámci revize.
Odpovídá:  Veronika Sodomkova - EKIS Kamenice APOKS
Téma:  Vytápění
tisk