Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

26.3.24 / dotaz č. 191303
Mám instalovane tepelne cerpadlo vzduch-voda,FVE a solární panely. Dum je osazen radiatory. Při mrazech je účinnost topení tepelným čerpadlem nízká a drahá. Je možné efektivne kombinovat tyto technologie s plynovým kotlem?
Dobrý den.

Prvně je třeba zdůraznit, že nejlevnější energie je ta, která se nevydá, takže pokud objekt nemáte dostatečně zateplen, doporučuji zateplení, popř. zateplení s možností dotace (https://novazelenausporam.cz/).
U tepelného čerpadla platí, že čím nižší teplotu topné vody potřebujete, tím lepší ekonomika provozu TČ. Pokud máte nezateplený objekt, potřebujete pokrýt velkou tepelnou ztrátu a efektivita tepelného čerpadla velmi výrazně klesá.

U běžně zatepleného objektu a TČ vzduch-voda s radiátory platí, že topíte cca za 1/3 ceny elektrické energie. Situace se zlepšuje s velkoplošným vytápěním a nízkou teplotou topné vody (malou tepelnou ztrátou objektu). Když porovnáte aktuální cenu elektrické energie a plynu, tak i u běžného objektu aktuálně ekonomicky vychází lépe vytápění plynovým kondenzačním kotlem. Čím je vyšší rozdíl působících teplot (venku větší zima), tím se ekonomika provozu víc nachyluje k plynovému kondenzačnímu kotli.

Takže ano, rozhodně je provoz v zimě ekonomičtější, když je bivalentním zdrojem k vytápění TČ používán výměník z plynového kondenzačního kotle, na místo například elektropatrony.

Petr Neděla
m-EKIS.
Odpovídá:  Ing., Bc. Petr Neděla - M-EKIS Kravaře, Ing. Petr Neděla
Téma:  Vytápění
tisk