Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

27.3.24 / dotaz č. 191419
Dobrý den,
mám 2 dotazy stran podmínek dotace “Oprav dům po babičce” u starého domu k rekonstrukci se dvěma bytovými jednotkami, garáží a sklady:
1) Podmínka účelu “pronájmu maximálně do 20% plochy domu” - je tímto míněno 20% z EVP anebo 20% z celkové (tedy i nevytápěné) podlahové plochy domu?
2) Podmínka “maximálně 350m2 EVP” domu - lze z této plochy vyjmout a tedy nepočítat garáž, která je sice součástí přízemí hlavní budovy domu, ale by byla v zimě pouze temperovaná radiátory na nižší teplotu pod 10 stupňů a od obytných místností dostatečně oddělena tepelně izolačním jednovrstvým zdivem? Anebo je nutnost zanechat garáž bez jakýchkoliv radiátorů, bez jakéhokoliv vytápění z technického pohledu, aby do limitu plochy EVP domu nebyla započtena?
Děkuji předem za rady.
Dobrý den, odpověď na otázku:
1) Celková EVP je vnější půdorysná plocha všech prostorů s upravovaným vnitřním prostředím v celé budově ( tj. všechny vytápěné, nuceně větrané, chlazené prostory...), takže pokud by garáž byla vytápěná, tak by se její plocha musela do EVP také zahrnout.
2) Podmínka max. plochy 20% pro podnikatelskou činnost - tady se plocha počítá z vnitřních rozměrů , za celkovou podlahovou plochu RD se považuje celková vnitřní podlahová plocha všech podlaží budovy vymezení vnitřním lícem konstrukcí tvořících obálku budovy. Do této plochy se započítává plocha schodišť a šachet v každém podlaží. Nezapočítávají se nepřístupné prostory a části místností procházející přes více podlaží.
Přesné znění závazných podmínek najdete na stránkách zde:
https://novazelenausporam.cz/dokumenty/rodinne-domy/
S pozdravem Kostelníková.