Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

29.4.24 / dotaz č. 194253
Dobrý den,
prosím o radu. Vlastník je majitelem nebytových prostor v multifunkčním BD (cca 400 m2). Prostory jsou vytápěny radiátory, případně podlahovými fancioly teplonosným médiem z DPS v objektu (CZT externí dodavatel). Měření kalorimetry s DO. Jelikož si v létě prostory chladí klimatizačními jednotkami, napadlo vlastníka instalovat TČ na vytápění a chlazení, kdy by se rád v BD zcela odpojil o domovního vytápění. Rád bych zde vynechal problematiku instalace TČ A/W v BD (SVJ) a jen se zeptal, co vše musí vlastník udělat pro o odpojení od vytápění BD a zda po odpojení bude mít z titulu vytápění nějaké náklady či bude SVJ po něm požadovat úhradu za např. min. základní složku na vytápění vyplývající ze započitatelné podlahové plochy nebytových prostor. Velice děkuji za odpověď.
Dobrý den, děkuji za váš dotaz.
Vytápěcí soustava je majetkem SVJ, zásah typu odpojení by tedy mělo schválit SVJ. To samozřejmě může požadovat úhradu vzniklých nákladů (instalatérské práce, vypuštění a nové napuštění soustavy, tlaková zkouška, nové vyregulování topné soustavy).
Byty, které jsou odpojeny od domovního systému vytápění, musí stále platit tzv. základní složku nákladů na vytápění. Ta se počítá podle podlahové plochy a činí 40 % až 60 % nákladů.
Přeji příjemné bydlení!
K. Srdečný
Odpovídá:  Ing. Karel Srdečný - EKIS České Budějovice Ekowatt
Téma:  Legislativa
tisk