Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

5.4.11 / dotaz č. 25632
Dobrý den,

našla jsem si vás na internetu, nyní řeším problematiku FVE v legislativě, obracím se na vás s dotazy ohledně zdravotního a sociálního pojištění.
Než se obrátím na státní instituce, chtěla jsem se zeptat, jestli byste mi neporadili spíše vy.

Dotazy:
1. Co, je vyměřovacím základem pro zdravotní pojištění, jestli-že jsme považováni z provozování fotovoltaické elektrárny dle zákona jako OSVČ a je to pro nás vedlejší příjem?
2. Jestli-že mám elektrárnu od roku 2008, byli jsme povinni platit z příjmů zdravotní a sociální pojištění, jestliže jsme bylo osvobozeni od daně z příjmů?
3. Dále se chci zeptat, zda musíme platit zdravotní pojištění 2x, jednou jako OSVČ a po druhé jako zaměstnanec, tedy za zaměstnance zaměstnavatel?
4. Pokud za rok 2010 nedosáhneme rozhodné částky 56 901 Kč, platíme nějaké zálohy? Nebo platíme minimální a ty pojišťovnám zůstanou?
5. pkud uplatňujeme výdaje paušální částku, co je vyměřovacím základem pro soc. poj. a zdrav. poj.??
6. Jaké povinnosti nám plynou při provozování FVE v roce 2011 a jaké plynuly za všechny roky od roku 2008 do této doby do roku 2010?



Velice děkuji a jsem s pozdravem,

Dobrý den,

omlouváme se Vám za pozdní reakci na Vaše dotazy, ale současně musíme bohužel konstatovat, že tyto dotazy nespadají do oblasti energetických úspor.
Odpovídá:  Ing. Miloslav Horníček* - EKIS Vladislav
Téma:  Legislativa
tisk