Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

19.5.11 / dotaz č. 27309
Dobrý den,

chtěla bych se zeptat, kteří provozovatelé obnovitelných zdrojů energií (zajímá mě pouze typ OZE-fotovoltaika, větrné elektrárny, bioplynky...) jsou povinni přispívat do rozpočtů obcí, v jejichž katastru se OZE nachází a který legislativní předpis tuto problematiku upravuje (včetně výše příspěvků a dalších podrobností).

Děkuji předem za odpověď.

Dobrý den,
není mi známo, že by existovala povinnost takovéhoto odvodu. Samozřejmě někteří podnikateké mají zájem o dobré vztahy s obcí, kde podnikají. Někdy jim tedy nabízejí dobrovolný příspěvek do obecního rozpočtu, podle individuální dohody s obcí, nebo jinou formu spolupráce (např. sponzorování provozu fotbalového mužstva apod.).

Podle zákona o rozpočtovém určení daní č. 243/2000 Sb. dostane obec 30% daní z příjmů fyzických osob, které tam mají trvalé bydliště. Pokud tedy např. v obci bydlí podnikatel, který provozuje třeba bioplynovou stanici a má z ní příjem jako fyzická osoba, dostane obec 30% daní které tento podnikatel odvede. Častěji je však provozovatelem OZE právnická osoba, u které tento princip neplatí. Výnosy z daní právnických osob se vybírají a rozdělují centrálně, nezáleží tedy na tom, kde se daný zdroj OZE nachází, ani kde má sídlo jeho majitel.
Obec má dále jako příjem daň z nemovitosti, která je na jejím katastru, přičemž ovšem v některých případech třeba větrná elektrárna není považována za nemovitost (naní zapsána v katastru nemovitostí).
Podrobněji viz výše uvedený zákon.

Přejeme hezký den!
J. Beranovský, K. Srdečný

Odpovídá:  Ing., Ph.D., MBA Jiří Beranovský - EKIS Plzeň Ekowatt
Téma:  Legislativa
tisk