Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

18.11.11 / dotaz č. 30471
Dobrý den,
máme dilema při výběru vhodného topení do nového RD, Stř. kraj. Do čeho se vyplatí investovat, abychom měli nízké náklady na vytápění? Dům je menší a dobře izolovaný... Jde o bungalov, 150 m2, bez obytného podkroví, skladba zdiva 30 cm Ytong+16 cm Multipor, strop 30 cm vaty, SDK podhledy, podlaha skladba 30 cm z toho 20 cm polystyren, podlahové topení + radiátory v ložnici a 2 děts. pokojích. Okna dřevohliník euro s trojskly. Ztrátu máme vypočtenu na 8 kW. V obci není plyn. Zvažujeme varianty 1)krb na dřevo s výměníkem, příp. kotel na dřevo + aku. nádrž s vloženým elektrokotlem 2)tepelné čerpadlo vzduch/voda 3) ak. nádrž s integrovaným elektrokotlem a 2 - 3 solární trubicové kolektory, zvlášť krbová vložka. Každý topenář radí něco jiného. Čerpadlo se nám zdá ale zbytečně drahé, u solárů se bojíme, že do systému nepřinesou dost tepla, a tudíž se investice nevyplatí. Jak to je? Děkujeme za odpověď Jandovi
Odpověď:

Dobrý den,
na tento dotaz není univerzální odpověď. Záleží na způsobu využití domu jeho dispozičním uspořádání, poměru provozních a investičních nákladů, možnost využití tuhých paliv apod.
Co se týče provozních nákladů, tak mezi nejlevnější patří solární způsob vytápění a využití dřeva jako paliva. V případě solárního vytápění nebude samo o sobě dostačující a bude nutné ho zkombinovat s pomocným kotlem na elektřinu.
Pokud budete chtít využít k vytápění jako palivo dřevo, je dobré si promyslet zda budete mít zajištěnou dostupnost paliva i v dalších obdobích, zda je možnost dřevo kde skladovat, popř. upravovat. Dále s tím souvisí odvoz popela apod. Tento způsob vytápění je náročnější na čas a je spíše vhodný do objektů, které jsou obývány během dne dlouhodoběji než nárazově (např. při časově náročnějším pracovním vytížení apod.). Elektřina nebo zemní plyn je z tohoto pohledu komfortnější.
Z vámi zaslaného popisu předpokládám, že máte instalovanou (navrženou) teplovodní otopnou soustavu někde v podlaze a někde s radiátory. Tuto soustavu bych napojil na krbovou vložku s výměníkem. Krbová vložka je účinnější než krb a bezpečnější. Krbová vložka je dále oproti kotli na dřevo estetičtější. Součástí soustavy by měl být i kotel na elektřinu jako záložní zdroj.
Také je možné jak se zmiňujete, doplnit tuto soustavu o akumulační nádrže s vloženým elektrokotlem. Elektrokotel (v případě provozu) by měl být však zapojen tak, aby nenahříval celý objem vody v zásobnících, ale pouze tu část, která odchází do otopného systému. Jinak by nahřátí topné vody trvalo dlouhou dobu. I tak však při použití akumulačního způsobu vytápění dochází ke ztrátám naakumulovaného tepla.
Asi provozně nejzajímavější by bylo napojit soustavu na krbovou vložku s výměníkem tepla a doplněnou o akumulační nádrže. Jako doplňkový zdroj pak instaloval elektrokotel, který by v případě provozu nenahříval celý objem akumulační vody, ale pouze vodu v systému (rozvody a radiátory) čímž by se rychleji otopná voda nahřála. Investiční náklady však budou vyšší.
Nechal bych však posoudit topenářem dimenzování otopné soustavy (radiátory, rozvody) s ohledem na využití jak elektrokotlem, tak s ohledem na tepelný zdroj na tuhá paliva (krbová vložka atd.), popř. tepelné čerpadlo.
S pozdravem
Ing. D. Staněk
Odpovídá:  Ing. Dan Staněk* - EKIS Kolín
Téma:  Vytápění
tisk