Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

14.11.11 / dotaz č. 30509
Dobrý den,
pořebovali bychom poradit, máme komín s pr. 14 cm, délkou 10m. Chceme poradit ohledně výběru kotle na peletky 3-13kw, jaké jsou podmínky nebo co kotel musí splňovat? Bylo nám řečeno, že by vývod kouřovodu měl být menší než průměr komínu a jiná omezení nebo parametry neznáme. Předběžne máme vybraný kotel Rojek A15, 3-13kw, rozsah teploty spalin max.180°C, připojovací rozměr kouřovodu 129 mm. Děkuji. S pozdravem
Dobrý den,

kotel a jeho instalace by měla splňovat normové a technické podmínky.
Každý kotel dodávaný na trh má ve své dokumentaci popsané jakým způsobem byl certifikován k provozu včetně toho jaké splňuje normové podmínky. Každé zařízení má také instalační a provozní předpis, podle kterého musí být instalováno pro zajištění záruky.
Základní věc, o které se nezmiňujete, je dimenzování kotle, tedy zda výkon kotle odpovídá tepelným ztrátám objektu. To si myslím je z hlediska nákupu kotle pro uživatele zásadní věc. Následně je nutné řešit, zda pro daný vybraný kotel jste schopni zajistit instalaci dle předpisu výrobce. Opět je to dáno pro každý kotel v montážních předpisech. To by již, ale měl řešit projektant nebo odborná dodavatelská firma, co za montáž převezme záruku.
Napojení kotle na komín musí také zajistit odborná firma. Rozhodně Vám nedoporučuji cokoliv při instalaci kotle dělat svépomocí. Podle zjednodušeného výpočtu Váš komín odpovídá uvedenému kotli. Doporučuji Vám ale provést revizi komínu před připojením kotle, aby se zjistilo, v jakém je stavu a zda tento stav splňuje normové požadavky pro daný typ a výkon kotle.

S pozdravem

Milan Mach
Odpovídá:  Milan Mach* - EKIS Zlín
Téma:  Vytápění
tisk