Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

2.12.11 / dotaz č. 30563
Dobrý den, bydlíme v panelovém domě (družstevní byty, částečně společenství nájemníků), kde nedávno bylo centrálně rozváděné teplo a TUV nahrazeno domácí předávací stanicí. Chci se jednak zeptat, zda v současnosti používané DPS jsou závislé na přívodu el. proudu (tedy když bude výpadek elektřiny, zda budeme i bez tepla a teplé vody), a druhý dotaz směřuje k hospodaření s teplem při vytápění - termostat ve společných prostorách, kde jsou radiátory, je nastaven na minimu a v této poloze uzamčen. Předpokládám, že je to ve snaze ušetřit za teplo, nicméně při vstupu do domu lze vnímat citelný chlad (dříve bylo na chodbách a schodišti teplo), což dle mého názoru vede k vyšším nákladům na vytápění v jednotlivých bytech (kde si regulujeme teplotu termostatem a na radiátorech máme měřidla). I přes dveře bytu je cítit pronikající chlad. Můžete doporučit optimální strategii pro vytápění spol. prostor, aby nerostly zbytečně náklady v bytech? Naše byty sousedí stěnami se spol. prostorami a další tepelný přestup je pochopitelně přes bytové dveře. Domnívám se, že nastavení vytápění chodby na nulu není nejmoudřejší krok. Děkuji za radu.
Odpověď na první dotaz je jednoduchá. Pokud nepůjde elektřina, DPS nebude fungovat.
Nebudou v provozu především cirkulační čerpadla a také ani řídící regulátor. Předpokládám, že soustava není provedená tak, aby fungovala jako samotížka.

Na druhou otázku je odpověď složitější. V případě, že se ve společných prostorách normálně topilo, tak náklady na vytápění nesli rovnoměrně všichni nájemnící. Pokud se radiátory v těchto prostorách odstaví, tak o několik stupňů poklesne teplota a vytápění budou zajišťovat nájemníci v závislosti na ploše konstrukcí sousedících s těmito prostorami. Jinými slovy, budou muset odebrat o tolik tepla více, kolik ho projde stavebními konstrukcemi (dveřmi i zdmi) z jejich bytů do společných prostor. Správně by se měla na schodištích a chodbách udržovat teplota dle ČSN 73 0540 na úrovni 15 °C na náklady všech obyvatel domu.
V tomto případě budou přestupy tepla z bytů do společných prostor relativně zanetbatelné.
Stejná situace nastane, když někdo ve svém bytě zastaví topení. V tomto případě také nebude odebírat teplo z radiátorů, ale ze stěn sousedících s byty, ve kterých se normálně topí. To vše je způsobeno skutečností, že žádná ze stavebních konstrukcí uvnitř budovy není provedena jako tepelně izolační (stěny, stropy i podlahy mezi jednotlivými vnitřními prostorami).
Odpovídá:  Ing. Lubomír Prokop* - EKIS Ostrava EZE
Téma:  Vytápění
tisk