Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

21.11.11 / dotaz č. 30585
Vážený pane Lenžo,
můžete mi, prosím, poradit při výběru plynového kotle pro přízemní dům cca 150m2,tepelná ztráta 9,5 kW?
Dům bude vytápěn podlahovým topením, v ložnici a technické místnosti budou umístěny radiátory. V obýváku mám krb s rozvodem do zadní části domu. Byl mi doporučen plynový kondenzační kotel Viessmann Vitodens 200-W WB2C 35 kW, zásobník Vitocell -W 100 CUG, 120litrů. Ke kotli by mělo být nainstalováno venkovní čidlo pro ekvitermně řízený provoz. Je výkon tohoto kotle dostatečný či naopak není předimenzovaný?
Investice do tohoto kotle není zrovna nízká. Výrobce však tvrdí, že investice do tohoto zařízení se vrátí nižší spotřebou plynu. Nižší spotřebou plynu však disponuje celá řada kondenzačních kotlů. Můžete mi, prosim, zhodnotit výše uvedený kondenzační kotel? Vyplatí se investovat peníze do tohoto typu kotle?
Mockrát Vám děkuji za odpověď.
Vážený pane,

přeji dobrý den a srdečně Vás zdravím. Děkuji za Váš dotaz.

Váš dotaz není pro tento druh poradenských služeb tak úplně standardní, ale přesto se pokusím odpovědět, aniž bych preferoval nějakého konkrétního výrobce či značku. Proto mi prosím promiňte, že Vám nenapíšu konkrétní značku… ve své podstatě to ani nejde, jelikož srovnatelných výrobků na trhu je opravdu více a výběr je na vás, jako na investorovi. Přesto však se pokusím trochu pomoci.

Ve svém dotazu píšete, že Vám byl doporučen daný kotel. Osobně se domnívám, že by měl být zpracován projekt vytápění (pokud už z něj uvedené informace nečerpáte) s jasně navrženým zdrojem tepla včetně jeho odůvodnění a výkonové přiměřenosti. Píšete však, jak je otopná soustava v domě navržena, takže máte projekt snad zpracován. Osobně si myslím, že by kotel měl být vybrán na základě tepelné ztráty objektu, typu jeho provozu, potřeby ohřevu teplé vody (včetně jeho způsobu – průtokový, akumulační) a technických podmínek a požadavků investora, provozovatele či stavby.

Kotel o kterém se zmiňujete je bezpochyby velmi kvalitním zařízením (mám s ním nějaké osobní zkušenosti), ale považuji za problematické navrhovat a instalovat do objektu s deklarovanou tepelnou ztrátou 9,5 kW zařízení s nominálním výkonem 35 kW. Navíc nominální výkon potřebujete v případě poklesu teploty na venkovní výpočtovou teplotu…což je řádově několik dní v roce…jinak je tepelná ztráta domu, kterou musím „hradit“ tepelným výkonem zdroje tepla, menší). To je něco podobného (když to trochu přeženu), jako kdyby jste si na sečení trávy na malé zahradě koupil velký kolový traktor se žačkou…

Samozřejmě se dá namítnout, že výrobce garantuje výkon kotle v rozmezí od 4,8 kW do udávaného nominálního výkonu 35 kW, ale i přesto bych kotel této výkonové řady nevolil, pokud proto nejsou nějaké jiné a dobré důvody (odběr technologického tepla, nějaká speciální vlastnost kotle či regulace apod. – to ale asi nebude tento případ).
Další otázkou je rychlost natopení zásobníku teplé vody. Čím větší nominální výkon, tím se snižuje doba nahřátí teplé vody na požadovanou teplotu (objem zásobníku teplé vody 120 litrů není mnoho – předpokládám, že dům bude obýván maximálně 3 osobami a neuvažujete o solárním ohřevu teplé vody).

Na trhu se dají najít kvalitní plynové kondenzační kotle s nominálním výkonem do 14 kW. Stačí si prohlédnout webové stránky předních našich či zahraničních výrobců a velmi rychle se zorientujete. Ještě doporučuji si ověřit také technické podmínky instalace kotle, zejména řešení systému odkouření kotle či komínu. Jde o to, aby vámi vybraný kotel splňoval i tyto požadavky a bylo možné odkouření kotle použít společně s vybraným kotlem (každý dodavatel kotle vám v tomto jistě rád poradí).

Máte pravdu v tom. Že ekonomické přínosy kondenzace by měl přinést každý kvalitní kondenzační kotel –a rozhodně to není vázáno jen na danou značku. Co je pro kondenzační kotel resp. otopnou soustavu se zdrojem v podobě kondenzačního plynového kotle velmi důležité, je tzv. teplotní spád za ní je provozována otopná soustava (předpokládám, že projekt vytápění na úrovni řešení jednotlivých místností již máte zpracován). S ohledem na uvedenou převahu podlahového vytápění bude tento požadavek jistě hravě splněn.

Nevím jaké jsou cenové nabídky uvedených zařízení, ale pokud si uděláte malý průzkum trhu, jistě budete schopen velmi snadno cenové nabídky posoudit a vybrat si zařízení, které splní nejen technické požadavky, ale také akceptuje vaše finanční možnosti či ochotu do těchto zařízení investovat.


Stručné ODPOVĚDI na vaše zbývající OTÁZKY:

Je výkon tohoto kotle dostatečný či naopak není předimenzovaný?
Osobně si myslím, že je předimenzovaný, a to i s ohledem na nutnost akumulační přípravy teplé vody. Snadným propočtem zjistíte, že jeho nominální výkon činí 3,68násobek tepelné ztráty… a to je opravdu zbytečně mnoho.

Můžete mi, prosím, zhodnotit výše uvedený kondenzační kotel?
Je to zajisté kvalitní a spolehlivý výrobek, jehož nominální výkon je z mého pohledu pro potřeby vašeho domu zbytečně vysoký a tedy je předimenzován (viz odpověď na předchozí otázku).

Vyplatí se investovat peníze do tohoto typu kotle?
Domnívám se, že investice do kondenzačního kotle v případě podlahového vytápění a domu s malou tepelnou ztrátou je přirozená a rozumná.
Efekty a přínosy kondenzační techniky využijete právě nejvíce v případě, že používáte relativně nízké teploty provozování otopného systému – podlahovku. Přínosy z kondenzace jsou závislé na teplotě výstupní vody (a tedy i spalin z kotle).
Doufám a věřím, že i zbytek otopné soustavy máte navržen na nízký teplotní spád (u podlahovém se používá obvykle teplota do 50 °C, která je pak v rozdělovači namíchána podle potřeby daných otopných okruhů podlahového vytápění). Nebál bych se použít i nižší výstupní teploty z kotle na úrovni 40 či 45 °C – třeba i bez potřeby směšování. Je to opravdu otázkou navržené otopné soustavy – musí být na daný teplotní spád navržena. Bohužel se ještě setkáváme s případy, kde je kondenzační kotel provozována s teplotním spádem třeba 75/60 °C a pak je topná voda směšována na podlahovou na teplotu cca 40-45 °C…. tento způsob opravdu nemá logiku, pokud na stejný zdroj není provozována část otopného systému, která je na tento spád navržena… Pak je vhodnější navrhnout i zbývající část na teplotní spád vhodnou pro podlahovky (pokud je to technicky možné…což většinou je).

Pokud máte zpracován projekt vytápění, doporučuji se na něj podrobně podívat případně upravit, pokud ne, tak ho opravdu doporučuji zadat odpovědně zpracovat nějakým zkušeným projektantem TZB.

Snad jsem Vám alespoň trochu pomohl se v celé věci zorientovat a nasměrovat vás.


S přátelským pozdravem a přáním všeho dobrého



Ing. Libor Lenža, poradce EKIS
Regionální energetické centrum, o.p.s. Valašské Meziříčí
Odpovídá:  Ing. Libor Lenža* - EKIS Valašské Meziříčí
Téma:  Vytápění
tisk