Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

25.11.11 / dotaz č. 30655
Dobrý den,
provedl jsem rekonstrukci bývalého chléva z pískovců, kdy přízemí je rozděleno na obytnou část a na technickou místnost. V technické místnosti se nebude topit. V obytné části bude podlahové vytápění, kdy rozměry šířka 4.62 m délka 5,77 m a výška2,88 m. Obvodové zdivo je pískovcové o šíři 73 cm, kdy je provedeno vnitřní zateplení rockwool 20 cm a na to zdivo 10 cm, kdy z obytné části vede točité schodiště do půdních prostor, kde je pokoj, ložnice a koupelna a má novou střechu s vazbou standardně zaizolovanou, vše vytápěno s podlahovým vytápěním. Rozměry podkroví délka 11 m šířka 5,22 m a výška 2,37 m. Tepelná ztráta 8 kW.
Vytápění chci řešit plynovým kotlem pro podlahové vytápění, které bude v celém objektu a dále chci pro vytápění použít krbovou vložku.
Potřeboval bych poradit jakou krbovou vložku bych měl použít. Řeším dilema mezi krbovou vložkou s teplovodním výměníkem (s akumulační nádrží) či krbovou vložkou s rozvodem horko-vzduchu popřípadě pořízení klasických kamen. Chci si koupit kvalitní krbovou vložku, ale váhám na jejím začlenění do topného systému, aby byl vyvážený, jednoduchý a nebyl přehnaně finančně náročný. Jde mi o to zda je z hlediska cca. 80 m2 podlahového vytápění použít krbovou vložku s výměníkem či využít toho, že obytná část přízemí (kde bude situovaná krbová vložka) je propojená točitým schodištěm do podkroví pro rozvod horko-vzduchu.
Dále bych se chtěl zeptat, jakou značku krbové vložky či konkrétní typ mi doporučíte.
Děkuji za odpověď.
Vážený pane,
když už máte podlahové vytápění, které má nějakou tepelnou setrvačnost a na vnitřní tepelné izolaci přizdívku tak je docela pravděpodobné, že dokážete nějaké teplo z té krbové vložky "uložit" do těchto konstrukcí a nebude tak možná třeba používat akumulační nádrž. V tomto případě by tedy asi bylo jednoduší použít krbovou vložku s teplovodním výměníkem. To zařazení akumulační nádrže do systému by mělo smysl především tehdy, když by to topení v krbové vložce nesloužilo jen "pro radost" ale mělo za cíl ušetřit nějaké znatelné množství plynu (řekněme nad 20% roční potřeby). Pak je ale otázkou zda by nebylo už lepší použít pyrolyzní kotel na dřevo, který nabídne menší pracnost , lepší účinnost a nižší emise a zpravidla bývá levnější než kvalitní krbová vložka. Teplovzdušný rozvod tepla lze pochopitelně také použít, obvykla ale bývá výhodný tam kde je použito rekuperační větrání t.j. již je vytvořen systém pro cirkulaci vzduchu. Takhle by asi bylo třeba udělat nějaké otvory a kanály pro rozvod vzduchu; samotné přirozené proudění přes schodiště asi nebude příliš účinné.
Netroufám si doporučovat nejaký konkrétní typ krbové vložky (očekává se od nás, že se zdržíme činností, které by mohly vést k propagaci nějakého výrobku), měla by nicméně mít přívod vzduchu kanálem zvenku, dobrou účinnost a nízké emise škodlivých látek (certifikát a splňovat např. limity německé spolkové vyhlášky o ochraně před emisemi BImSchV).

S pozdravem Mgr.F.Macholda


KM
Odpovídá:  Mgr., MBA František Macholda - EKIS Plzeň Ekowatt
Téma:  Vytápění
tisk