Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

10.1.12 / dotaz č. 30984
Dobrý den, nikde se mi nepodařilo najít odpověď na otázku, zda průkaz energetické náročnosti budovy (PENB) se vždy musí zpracovávat pro celou budovu, nebo zda je možné ho zpracovat pro jakoukoli část budovy - např. jen jeden byt v bytovém domě. Teoreticky to jde pro jakoukoli část budovy - jde jen o vymezení posuzované zóny. Nevím však, zda je to v souladu s legislativou. Od roku 2013 bude povinnost mít při prodeji nebo pronájmu nemovitosti zpracovaný PENB. Pokud by chtěl někdo prodat nebo pronajmout byt, musí mít SVJ domu zpracovaný PENB pro celý dům, nebo si může majitel bytu nechat zpracovat PENB jen pro svůj byt? Předem děkuji za odpověď nebo radu, kde toto zjistit.
Vážený pane,
současně platné předpisy, které upravují povinnosti ohledně PENB se nezabývají tím, zda je možno PENB zpracovat pro část budovy (např. jeden byt). Co není zakázáno zákonem, to je dovoleno. Můžete tedy zpracovat PENB pro jeden byt, i když jinak zákony hovoří vždy jen o budově. Takovéto zpracování bude z vaší strany asi dobrovolné.
Zákon totiž celkem jasně ukládá povinnost zpracovat PENB v těchto 2 případech:
a) při výstavbě nových budov,
b) při větších změnách dokončených budov s celkovou podlahovou plochou nad 1000 m2, které ovlivňují jejich energetickou náročnost,
To znamená, že pokud se ke stávající budově přistaví další část (např. nové křídlo), pak se zpracuje PENB jen pro tuto novou část (povinnost dle a)
Pokud by nová část ovlivnila en. náročnost budovy s podl. plochou nad 1000 m2 (např. půdní vestavba), zpracuje se PENB pro celou budovu (povinnost dle b).
Pokud nová část ovlivní en. náročnost, ale jde o menší budovu (rodinný domek), pak PENB povinný není.
Již v současnosti platí, že pokud má budova PENB zpracovaný kvůli výše uvedené povinnosti, pak je majitel povinen ho předkládat při prodeji či pronájmu.

Podle chystané změny legislativy by mělo platit, že PENB se musí zpracovat také při prodeji či pronájmu budovy. V případě že půjde o prodej či pronájem části budovy, může být PENB zpracován jen na tuto část.
V praxi to bude asi znamenat, že při prodeji bytu se může zpracovávat PENB na jediný byt v domě. Podle zákona by zpracování PENB měl zajistit vlastník budovy, např. bytové družstvo. S tím asi budou v praxi potíže. Nicméně návrh zákona stanoví v tomto případě pokutu až 100 tis. Kč (fyzické osobě), resp. 200 tis Kč (právnické osobě).
V každém případě počítejte s tím, že jde o návrh, který se během procesu schvalování může změnit; lze předpokládat, že zákon bude platit nejdříve od poloviny roku 2012.

S pozdravem
J. Beranovský, K. Srdečný
Odpovídá:  Ing., Ph.D., MBA Jiří Beranovský - EKIS Plzeň Ekowatt tisk