Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

23.1.12 / dotaz č. 31041
Dobrý den,
dostala jsem za naši pobočku v Č.Budějovicích úkol vyzjistit do tohoto pátku veškeré potř. info ohledně nutnosti en. náročnosti budov neboť panuje spousty nesrovnalostí a nevědomí mezi makléři. Samozřejmě se již začínáme stýkat s klienty, kteří se nás začínají tázat na nejrůznější dotazy tohoto druhu:
- kdo je zodpovědný za vyhotovení en. náročnosti (RK či majitel) a popř. do jaké míry zodpovídáme při zprostředkování prodeje či pronájmu
- co dělat když prodávající/pronajímatel odmítne zřídit tento štítek, popř. jak ochránit makléře, či kupujícího
-co když prozatím ani jedna strana nebude brát zřetel tuto povinnost a prodej/pronájem proběhne¨
- v čem a jak se budou rozlišovat ceny vyhotovení
- co vše musí majitelé dodat k vyhotovení
- jak přibližně dlouho trvá vyhotovení
- do jaké fáze prodeje je nutné mít již štítek již vyhotoven pro ,,klid" kupujícího
- průměrné ceny za vyhotovení u domů dle m2, bytů, bytových domů, nebyt. prostor - jaký je v tom rozdíl
- výše pokut u vyjmenovaných nemovitostí
- zdali se musí en. nár. zřizovat i u neprodávaných/pronajímaných nemovitostí
Velice Vám děkuji za odpověď
S přáním hezkého dne
Dobrý den, děkuji za Váš dotaz.

Povinnost zpracovat Průkaz energetické náročnosti budovy (PENB) je dána zákonem č.406/2000 Sb. (energetický zákon), ve znění pozdějších novel, především Zákona č.177/2006 Sb. Náležitosti PENB jsou pak dány Vyhláškou 148/2007 Sb.
V zákoně se stanovuje tato povinnost pro stavebníka, vlastníka budovy nebo společenství vlastníků bytových jednotek. Dokládaný PENB nesmí být starší 10 let.
Dokument je potřeba doložit v těchto případech:
a.) při výstavbě nových budov – zde je průkaz povinně součástí projektové dokumentace a to části B projektu Souhrnná technická zpráva. Týká se všech budov, tedy i rodinných domků. U novostaveb povolovaných po datu účinnosti novely (od 1.1.2009) je tedy vždy k dispozici.
b.) při větších změnách dokončených budov s celkovou podlahovou plochou nad 1000 m2, které ovlivňují jejich energetickou náročnost – tedy u rekonstrukcí, zde se to rodinných domků většinou netýká, jinak opět pro rekonstrukce povolované po tomto datu musí být průkaz součástí projektové dokumentace.
c.) při prodeji nebo nájmu budov nebo jejich částí v případech, kdy pro tyto budovy nastala povinnost zpracovat průkaz podle písmene a) nebo b).
Průkaz je možno použít pro jednotlivé byty nebo nebytové prostory u budov s ústředním vytápěním připojených na zdroj nebo rozvod tepelné energie. Průkaz se totiž zpracovává pro budovu jako celek.
Za vyhotovení je tedy ze zákona zodpovědný majitel, RK by měla vyžadovat v uvedených případech, aby majitel průkaz doložil. Pokud odmítne, je to porušení zákona a zákon dále upravuje v §12, 12a a 12b rozsah přestupků a správních deliktů a sankce. Správní delikty projednává Státní energetická inspekce, v prvním stupni příslušný územní inspektorát.
Za přestupky fyzických osob je sankce do 100 tis. Kč, za správní delikty právnických osob do 100 a 200 tis. dle případů stanovených ve výše uvedených §. Maximální je do 5 mil. ve vyjmenovaných případech.
Ceny PENB nejsou upraveny žádným ceníkem, jsou smluvní. Liší se podle velikosti objektu. U RD se ceny pohybují obvykle od 3 do 7 tis. Kč, u větších bytových domů to může být až několik 10 tisíc. Je to věc nabídky zpracovatele, což musí být oprávněná osoba s příslušným certifikátem (rovněž stanovuje zákon).
K vyhotovení je potřeba doložit projektovou dokumentaci (u novostaveb) nebo výkresy stávajícího stavu budovy (u stávajících budov), které musí být dostatečně podrobné, aby bylo možno provést výpočty (půdorysy, řezy, pohledy, materiálové popisy, skladby konstrukcí).
Vyhotovení trvá podle náročnosti a rozsahu od cca 1 týdne u RD do několika týdnů v náročnějších případech. Pro „klid kupujícího“ považuji za nutné mít již průkaz k dispozici od začátku jednání, protože energetické vlastnosti budovy jsou přece jedním z hlavních kritérií rozhodování o koupi.

Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č. Budějovice