Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

14.2.12 / dotaz č. 31298
Vážení, obracím se na Vás jako pracovník Jednotného kontaktního místa Magistrátu města Hradec Králové s prosbou při zpracování dotazu. Kontaktoval nás klient s následujícím dotazem: "Chci získat oprávnění energetického auditora a následně oprávnění k vydávání průkazů energetické náročnosti bytů a budov.
Moje vzdělání je ÚSO strojn. Pracoval jsem 7 let v průmyslu Cihelny Hrochův Týnec (nyní zrušeno), 10 let v řídící funkci vedoucího dílen, dopravy, mechanizace u Vodovody a kanalizace Jičín. Dalších 20 let jsem pracoval jako OSVČ v oboru domácí elektrospotřebiče.
Jaké doložit potvrzení o odborné způsobilosti v tomto případu? Lze vůbec v uvedeném oboru působit?". Zaslali jsme mu info o týkající se činností spočívajících v provádění energetického auditu, včetně postupu pro získání oprávnění. Informace jsme čerpali z portálu BusinessInfo a stránek MPO. Klient by však rád věděl, zda konkrétně jeho vzdělání a praxe je dostačující, popř. co musí splňovat pro získání oprávnění energetického auditora a následně oprávnění k vydávání průkazů energetické náročnosti bytů a budov. Předem děkuji za jakékoliv informace, popř. zaslání kontaktu na kompetentní praconíky.

Předpoklady pro zapsání do seznamu energetických auditorů uvádí zákon 406/2000 Sb. v aktuálním znění v §10. Podmínka odborné způsobilosti je definována odstavcem 5 a zahrnuje vzdělání a odbornou praxi. Zatímco požadavek na vzdělání je definován jednoznačně (tazatel ukončeným středoškolským vzděláním s maturitní zkouškou požadavek splňuje), odpovídající požadavek 5 let praxe v oboru není v zákoně blíže charakterizován.
Praxi v oboru blíže definuje §11 prováděcí vyhlášky 213/2001 Sb. ve znění vyhlášky 425/2004 Sb. Z tazatelova CV nevyplývá jednoznačná možnost plnění (a doložení) této podmínky. V případě pochybností doporučuji tazateli obrátit se s dotazem na příslušné odborné pracoviště MPO enex@mpo.cz , kde může získat kompetentní informaci o možnosti uznání nebo radu k doplnění odborné praxe.
Kromě dokladu o vzdělání a odborné praxi je nutno předložit kopie dvou zpráv o energetických auditech, na jejichž provedení se žadatel podílel.
Pro přípravu ke zkouškám pořádá AEA sedmidenní přípravné kurzy www.aeaonline.cz , aktuálně jsou připravovány turnusy od 18.4.2012 a 15.5.2012. Užitečné odkazy pro zájemce jsou uvedeny na http://www.aeaonline.cz/?page=audit
Podmínky pro oprávnění ke zpracování Průkazů energetické náročnosti budov jsou uvedeny v §6a zákona 406/2000 Sb. v aktuálním znění. Pro energetického auditora žádné další požadavky na vzdělání a odbornou praxi nejsou navýšeny.

S pozdravem,
Ing. Jiří Malkovský
Odpovídá:  Ing. Jiří Malkovský* - EKIS Hradec Králové ALKA-RPK tisk