Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

27.2.12 / dotaz č. 31523
Dobrý den, chci se zeptat, jakým způsobem má být uložrno teplovodní potrubí v zemi a zaizolováno.
1. varianta výkop - primární izolace na potrubí, uloženo v písku, zasypáno čím a do jaké výšky?
2. varianta betonové kanály - profilu, shora přikryté překlady.Uvnitř vedou horkovodní trubky průměr cca 150mm s primární izolací, jinak v kanále není žádná jiná izolace.
Otázky:1. Která norma stanoví pravidla pro ukládání horkovodního potrubí do země.
2.Jak hluboko má být horkovodní potrubí v zemi /výkop/ uloženo, do jaké výšky má být zasypáno sekundární izolací /porobeton ...?/, na který pak přijde hlína?
2.Jak hluboko mají být uloženy betonové kanály /profily "U", shora přikryté překlady/, které mají šířku cca. 1m a výšku cca 0,6m, ve kterách vede horkovodní potribí s primární izolací? Mají být rovněž vysypány primární izolací /porobeton/?
3. Které normy stanoví, jak se mají horkovodní potrubí ukládat do země?

Pro upřesnění, jedná se o rozvody tepelné společnosti mezi panelovými domy, obec cca 15 000 obyvatel.

Děkuji za odpověď.
Dobrý den.

Energetický zákon č. 458/2000 Sb. o podmínkách podnikání a o výkonu státní správy v energetických odvětvích a o změně některých zákonů stanovuje ochranné pásmo, které je vymezeno svislými rovinami vedenými po obou stranách zařízení na rozvod tepelné energie ve vodorovné vzdálenosti měřené kolmo k tomuto zařízení a vodorovnou rovinou, vedenou pod zařízením pro výrobu nebo rozvod tepelné energie ve svislé vzdálenosti, měřené kolmo k tomuto zařízení a činí 2,5 m a dále stanovuje podmínky, za kterých je možné vstoupit do ochranného pásma nebo vést s ostatními sítěmi v souběhu.

Tepelné izolace v současnosti řeší výrobci potrubí tak, že dodávají vlastní potrubí již zaizolované a v ochranném pouzdru na povrchu. Projektant pak musí ověřit dostatečnost tloušťky tepelné izolace v závislosti na jejím druhu dle vyhlášky č. 193/2007 Sb. kterou se stanoví podrobnosti účinnosti užití energie při rozvodu tepelné energie a vnitřním rozvodu tepelné energie a chladu. Tato vyhláška stanoví požadavky na účinnost užití energie v nově zřizovaných zařízeních pro rozvod tepelné energie a pro vnitřní rozvod tepelné energie a chladu, a na vybavení těchto zařízení tepelnou izolací, regulací a řízením u parních, horkovodních a teplovodních sítí a sítí pro rozvod teplé vody a chladu.

Vaší pozornosti by neměla uniknout norma ČSN 73 6005 Prostorové uspořádání sítí technického vybavení. Norma platí pro koordinaci prostorového uspořádání sítí technického vybavení v etapě územního plánování a projektování sítí v zastavěných a nezastavěných územích v hranicích měst a obcích. Stanoví zásady pro uspořádání sítí uložených ve veřejných plochách, v prostoru místních komunikací a v průtahu silnic. Tato norma předepisuje, že tepelné sítě ukládáme v chodníku s nejmenším povoleným krytím 0,5 m, ve vozovce 1,0 m a ve volném terénu opět 0,5 m. To však nevylučuje vést zaizolované horkovodní potrubí volně nad zemským povrchem.

Další související technickou normou je např. ČSN 38 3350 Zásobování teplem, všeobecné zásady. Norma stanovuje požadavky na tepelné sítě a způsob připojení odběratelů.

Z praktického hlediska lze doporučit umístit potrubí (ať už v kanálu či mimo něj vedené) do nezámrzné hloubky. Pakliže je potrubí vedeno v kanálu jeho velikost je dána dimenzí vlastního potrubí a izolace. Pokud není kanál dokonale vodotěsný, mělo by být jeho dno vyspádováno a v nejnižším místě opatřeno jímkou. Vyspádování platí i pro potrubí, aby mohlo být při údržbě vypouštěno. V současnosti jsou horkovodní a teplovodní potrubí, pokud nejsou vedeny souběžně s ostatními sítěmi v kolektorech, nejčastěji ukládány v předizolovaných potrubích do země.

Odpovídá:  Ing. Michal Hrazdil* - EKIS Brno Stavoprojekta
Téma:  Legislativa
tisk