Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

21.2.12 / dotaz č. 31535
Dobrý den. Jsme strojírenská výrobní firma. Existují nějaké normové nebo ideální hodnoty průměrné spotřeby energie (obecně = el.energie + plyn), např. na jednoho zaměstnance / rok nebo na 1 m2 výrobní nebo kancelářské plochy / rok? Děkuji za odpověď. Rádi bychom naši spotřebu s něčím porovnali.
Zdravím. Bohužel tyto údaje nejsou, neboť spotřeba energií v těchto provozech se odvíjí od technologií, které se používají. Ostatně i u kancelářských provozů dnes již bývá spotřeba energie na počítače, servery, kopírky a další kancelářské stroje podstatnou spotřebou energií.
Lze říci, že na vytápění v obytných budovách je roční spotřeba energie na vytápění obvykle u rodinných domů do 180 kWh/m2, u bytových domů do 120 kWh/m2, ovšem zateplené domy se mohou dostat u rodinných domů na hodnoty kolem 50 kWh/m2 a obytné domy kolem 30 kWh/m2. Pasivní domy jsou na tom ještě lépe, neboť se využívá rekuperace větraného vzduchu. Zde je maximální hodnota 15 kWh/m2.
Pokud byste chtěli energetické hospodářství prověřit, doporučuji vám nechat si zpracovat energetický audit. V něm pak je možné se dozvědět, jaké úpravy přicházejí v úvahu, kolik přibližně budou stát a co přinesou. Osobně mám zkušenosti i z auditů velkých firem, kde jenom provedení auditu se pohybovalo v řádech stovek tisíc korun. Při jejich zpracovávání jsme zjistili nesrovnalosti ve fakturaci, cenách energií apod., takže pouze administrativním opatřením se cena auditu firmě vrátila během několika měsíců.
Zdraví
Roman Šubrt
roman@e-c.cz