Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

7.3.12 / dotaz č. 31822
Izolace podlahy v novém dome
Toto mi navrhuje stavebník
60 com polyst.
2 cm podlahové vytápění
4 cm beton
1 cm dlažba
Celkem 13 až 14 cm

Me se to nezdá.....
Můžete mi prosím poradit´dekuji.
Dobrý den.
Děkuji za Váš dotaz.

Doporučená skladba podlahy pod podlahové vytápění je zpravidla uvedena v technických podkladech jednotlivých výrobců systémů tohoto topení. Podle toho, který výrobek zvolíte, bude vypadat i konečná skladba vrstev. Typové skladby nejdete na internetu, zpravidla je tam však podceněna tloušťka tepelné izolace.
Jedná se patrně o podlahové vytápění teplovodní na terénu. V první řadě je potřeba respektovat požadavky normy na tepelné izolace.
Současná platná norma ČSN 73 0540-2 Tepelná ochrana budov – požadavky stanovuje tři hodnoty tepelné izolace – požadovanou, doporučenou a doporučenou pro pasivní výstavbu. Jedná se o hodnoty U (součinitel prostupu tepla, jednotkou je W/m2.K) pro jednotlivé ohraničující konstrukce domu. Pro součinitel prostupu tepla U platí, že čím nižší jeho hodnota je, tím lepší tepelně izolační vlastnosti konstrukce má (na rozdíl od dříve užívané hodnoty R - tepelný odpor). Požadovaná minimální hodnota součinitele prostupu tepla U (W/m2.K) je pro podlahu na terénu 0,45, doporučená 0,30 a pro pasivní domy 0,22 až 0,15 (W/m2.K).
Pro stanovení tloušťky tepelné izolace se započítávají pouze´vrstvy od roviny kde je umístěné vytápění směrem dolů.
Pro podlahové topení bych doporučil dosáhnout minimálně doporučení normy, nebo se blížit nízkoenergetickému standardu. Tepelné izolace na bázi expandovaného polystyrénu (EPS) by tedy mělo být minimálně 16 cm, lépe 20 cm. Tloušťka může být upřesněna dle použitého typu izolace a její tepelné vodivosti. Λ se může podle materiálů lišit (různé typy EPS, extrudované polystyrény apod.). Pozornost je potřeba věnovat dostatečnému zateplení soklu a základu obvodové zdi, zde by jinak docházelo k velkým únikům tepla!
Plastový rozvod trubek vytápění se většinou pokládá na systémovou desku z XPS, její tloušťku lze tedy do celkové izolace započítat (zpravidla je kolem 3 cm).
Dále je předepsáno minimální krytí potrubí rozvodu betonem, které se pohybuje v rozmezí od 4,5 do 6 cm podle druhu betonu. Tloušťka betonové desky tedy vnější průměr potrubí + minimální krytí. Jako nášlapná vrstva je ideální keramická dlažba.
Pokud je instalace v patře na stropě, je opět doporučeno vložit co nejvíce tepelné izolace (nebudete topit do stropní konstrukce), nebo použít materiály s větší tepelnou izolací (menší λ), například polyuretanové desky apod. Zpravidla není v podlaze dost místa. Ostatní zůstává stejné jako výše popsané.

Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č. Budějovice
Odpovídá:  Ing. Jiří Veselý - EKIS České Budějovice Energy Centre tisk