Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

14.3.12 / dotaz č. 31994
Dobrý den,

našel jsem na Vás kontakt na internetu a chtěl bych Vás požádat, jestli byste nám mohli poradit, jak nejlépe vyřešit následující problém:

OBRÁZEK ZDE NELZE VLOŽIT - dotaz jsem poslal raději i mailem.

Prováděli jsme rekonstrukci starého rodinného domu, kde v místě křížení zdí (společného rohu) čtyř místností
jsou umístěny tři komínové průduchy s půdorysem písmene L (viz obrázek-půdorys), vyzděné z cihel (kladených naležato) .
Dva z nich (A+C) se původně využívaly pro odvod spalin z kamen na pevné palivo – dřevo + uhlí
a třetí z nich (B) sloužil jako ventilační pro odvod páry a pachů z kuchyně, přičemž jeho dno začíná až ve výšce cca 2 m od podlahy.

Při rekonstrukci jsme se rozhodli pro jejich využití takto:
A – pro přívod vzduchu ke krbovým kamnům umístěným v místě D,
(přívod tvoří 80 mm flexi plastová hadice v délce cca 3m s vyústěním dole v místě D a nahoře na sýpce ve volném prostoru)
B – odvod páry z digestoře
(horní vývod z digestoře jde svisle přes strop na sýpku, zde koleno a vodorovně (ale s mírným spádem) napojeno do průduchu B)
C – pro odvod spalin z krbových kamen umístěných v místě D.

Původně jsme zamýšleli v místě D umístit krbovou vložku s obezděním, takže jsme v první fázi provedli vyvložkování průduchu C
nerezovou rourou o průměru 200mm se šikmým vyústěním (v místě šipky) ve výšce cca 180cm od podlahy pod standardním úhlem (45°/30°-teď nevím?).
Aby se nerezová roura vlezla do původního obezdění průduchu C, tak kominíci v místě šipky v celé výšce komína vybourali původní cihly naležato (čárkovaná čára),
a pak zpět zazdili na stojato (na kant).
Mezi rourou a zdivem uvnitř zůstal prázdný prostor, jen v místě průchodu stropem z přízemí na sýpku obložili nerezovou rouru izolací proti požáru.
Tepelnou izolaci v celé výšce komína kominíci nedali, že by se tam už nevlezla a že prý to stejně není potřeba, že se cihlová obezdívka komínu od krbu zahřeje.
Celková výška komína je 12m: 3m od podlahy v přízemí – zde jsou dole čistící dvířka + 2,5m přes sýpku + 5,5m přes hůru +1m nad střechou),
průduch je nahoře zakončen stříškou ve tvaru kužele.

Takto to „leželo“ bez využití 2 sezóny, protože jsme dělali rekonstrukci dalších místností.
V zimě jsme ale museli v přízemí v místě šikmého vyústění chytat do zavařovací sklenice vodu, která uvnitř komínové roury vznikala kondenzací par unikajících z místnosti.

Mezitím jsme ale zjistili, že by krb v dané místnosti zabral moc prostoru, takže jsme se po různých konzultacích (hlavně o možnosti napojení kouřovodu na šikmý vývod)
rozhodli a umístili zde krbová kamna s odvodem spalin s průměrem 150mm (na šikmý vývod jsme dali redukci a spoje zatřeli šamotovou hmotou).

Po instalaci krbových kamen (v říjnu 2009) jsme asi 3x zkušebně zatopili (začoudili komínovou rouru zevnitř) a čekali na zimu.
Jenže uhodily poměrně nečekaně mrazy, a protože jsem byl v té době na cestách a manželka zatím tehdy ještě sama nechtěla zatápět (využíváme totiž i plynový kotel),
tak jsme první dny mrazů netopili a zkondenzovaná voda opět stekla uvnitř nerezové roury.
Bohužel vzala s sebou i již „načouzenou“ špínu z prvního zatápění a bohužel se dostala i přes šamotovou výplň až na omítku okolo zaústění roury do zdi.
Domníval jsem - a jak vidím mylně, že když zabudujeme krbová kamna, u kterých zavřeme všechny „klapky“, aby neunikal komínem žádný vlhký vzduch, tak tento jev už nemůže nastat.

Teď topíme již třetí sezónu, snažíme se zatápět co nejčastěji, i když některé dny zatápíme až odpoledne, když přijdeme z práce.
Předpokládám, že při větších mrazech kondenzace i nadále probíhá (???), i když to již není v takovém rozsahu.
Viditelné to není, protože zatím jsem „zatečené“ černé fleky na omítce ponechali a nezvětšují se. Chceme totiž nejdříve nějak zamezit kondenzování páry v případě když netopíme.

A zde se tedy obracím na Vás, zda-li byste nám mohl poradit, jak na to.
- Lze do mezer mezi rourou a obezděním nasypat nějaký izolační materiál, aby se obezdění nemuselo bourat?
- Nebo je nutné zase vybourat jednu stranu obezdění a nějak uvnitř rouru zateplit (ale ona se asi dotýká zevnitř toho obezdění)?
- Nebo zvenčí zateplit obezdění komína? Stačilo by jen na sýpce nebo je třeba to provést i na hůře?
- Nebo by se měla stačit výměna oken na sýpce (nyní jedno sklo, jsou plánována zdvojená okna 90x60cm) a chceme také částečně zateplit strop (nyní jen desky) mezi sýpkou a hůrou.

Můžete nám tedy poradit, jak nejlépe na to?

Děkuji předem za Vaši odpověď.

S pozdravem

Vážený pane,
Děkujeme za Váš dotaz z oblasti vytápění a odvodu spalin. Váš problém, jak sám správně uvádíte, je teoreticky spojen s otázkou kondenzace, pokud povrchová teplota nerezové trubky uvnitř komína poklesne pod teplotu rosného bodu. Zabránit tomuto jevu na Vašem hotovém komínu způsoby, které uvádíte ve svém dotazu, považujeme za komplikované řešení, které Vám přinese hodně nepříjemností a nejistý výsledek.
Za jednodušší považujeme smířit se se současným stavem, kdy ke kondenzaci dochází jen v zimním období, když netopíte delší dobu v krbových kamnech a instalovat do spodní části komína zařízení pro odvod kondenzátu. Podrobnosti o tomto zařízení (T-kus s odvodem kondenzátu) najdete na http://www.kominsos.cz. Věřím, že technicky si poradíte s instalací T-kusu s odvodem kondenzátu do spodní části komína i s odvodem kondenzátu do odpadu.
Pokud byste přesto trval na úplném odstranění kondenzace, začněte prosím s izolacemi od komínové části nad střechou a v půdním prostoru, kde jsou nejvhodnější podmínky pro kondenzaci vodní páry a v zimním období tam může docházet i k námraze, která po stoupnutí teplot se projeví stékáním kondenzátu do spodní části komína.
S pozdravem
Ing. Josef Votruba
Odpovídá:  Ing. Josef Votruba* - EKIS Praha Enviros
Téma:  Vytápění
tisk