Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

15.3.12 / dotaz č. 32034
Děkuji za odpověď na můj dotaz č. 31994, kde mi radíte odkud mám začít případné zateplování, ale bohužel jsem se nedověděl, jakým způsobem je vhodné zateplení provést,
a proto jsem okoíroval část svého dotazu znovu:
---------------
A zde se tedy obracím na Vás, zda-li byste nám mohl poradit, jak na to.
- Lze do mezer mezi rourou a obezděním nasypat nějaký izolační materiál, aby se obezdění nemuselo bourat?
- Nebo je nutné zase vybourat jednu stranu obezdění a nějak uvnitř rouru zateplit (ale ona se asi dotýká zevnitř toho obezdění)?
- Nebo zvenčí zateplit obezdění komína? Stačilo by jen na sýpce nebo je třeba to provést i na hůře?

Můžete nám tedy poradit, jak nejlépe na to?
------------
Někdo mi radil, že bych mohl do prostoru mezi rourou a obezděním nasypat např. perlit - šlo by tomu aspoň takto pomoct?

Děkuji i za doplňující odpověď.
Vážený pane, začnu poslední větou z Vašeho dotazu:
Použitím expandovaného perlitu nasypáním do prostoru mezi rouru a obezděním rozhodně situaci zlepšíte, ale nemusíte úplně odstranit pro případ mrazivého počasí a dlouhodobě přerušovaného topení. Jak sám uvádíte, roura se dotýká obezdění a v těchto místech vznikne tepelný most. Proto si myslíme, že tímto krokem nemusíte kondenzaci resp. namrzání odstranit úplně. Nevýhodu tohoto řešení vidíme v tom, a to víme ze skutečného případu, že při vytvoření jakéhokoliv většího otvoru v obezdívce v budoucnosti se perlitová izolace vysype.
Když máme poradit, jak nejlépe na to a ověřené řešení pomocí T-kusu s odvodem kondenzátu Vás nezaujalo, začněte tedy nasypáním expandovaného perlitu do mezery mezi obezdívku a rouru v celé výšce komína. Mělo by se ho tam vejít při těsném obezdění roury a jejím průměru 200 mm asi jen něco málo přes 0,1 m3.

Děkuji, že se na nás obracíte a rádi se s Vámi nadále budeme dělit o své zkušenosti. Podobný, jednodušší případ jsme již řešili, týkal se odvětrání nevytápěného WC (prostupem tepla a netěstnostmi dveří tam byla teplota okolo 15 až 16 stupňů C) asbesto-cementovou rourou prostupem stropu do prostoru půdy. V zimních měsících se v prostoru půdy uvnitř roury tvořila námraza a při oteplení voda z ní kapala do prostoru WC. Stačilo pečlivé zaizolování roury v prostoru půdy rotaflexem z vnější strany!
S pozdravem a poděkováním za spolupráci!
Ing. Josef Votruba
Odpovídá:  Ing. Josef Votruba* - EKIS Praha Enviros
Téma:  Vytápění
tisk