Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

16.3.12 / dotaz č. 32052
Dobrý den,
chci Vás požádat o radu ohledně el. podlahového vytápění koupelny. Nedávno jsme zakoupili byt v přízemí činžovního domu. Okna a terasové dveře bytu jsou všechna orientována na jih a bude provedena jejich výmněna za moderní dřevěná eurookna s trojsklem. V koupelně je v současné době malé litinové topné těleso připojené na centrální vytápění (plynový kotel pro celý dům). Bývalí majitelé říkali, že jej téměř vůbec nepoužívali (na vytápění stačily hlavní 3 topná tělesa v pokojích). Protože budeme provádět celkovou rekonstrukci koupelny (6 m2) a WC (2 m2), velmi silně zvažujeme, že stávající topné těleso z estetických a prostorových důvodů odstraníme a necháme si (především z důvodu komfortu) instalovat elektrická podlahová topení (spíše přitápění). Především se chci zeptat, zda je takováto výmněna oprávněná a zda je možné (a vhodné) využít některý z nízkých tarifů el. energie (v bytě se žádný jiný přímotop, ani akumulační el. spotřebič nenachází). Je možné z daného popisu stavu věci doporučit příkon takovéhoto el. podlahového topení?
Předem Vám velice děkuji za odpověď.
Dobrý den, Výměna vytápění je oprávněná a je vhodné použít některého z dvoutarifních sazeb nabízených na trhu (každá sazba má své podmínky využití, které byste měli splňovat) viz. částečný přehled níže.


Dvoutarifové sazby jsou rozděleny do sedmi typů podle způsobu vytápění. Čím vyšší číslo sazby, tím vyšší počet hodin platnosti nízkého tarifu (levnější elektřiny)

Dvoutarifní sazby elektřiny
D25d (akumulační ohřev vody) – 8 hodin NT (nízkého tarifu), nižší spotřeba
D26d (akumulační ohřev vody nebo vytápění) – 8 hodin NT, vyšší spotřeba
D35d (smíšené vytápění) – 16 hodin NT
D45d (přímotopy) – 20 hodin NT
D55d (tepelné čerpadlo) – 22 hodin NT, do 31. 3. 2005
D56d (tepelné čerpadlo) – 22 hodin NT, od 1. 4. 2005
D61d (chata a chalupa) – levnější elektřina (NT) od pátku 12:00 do neděle 22:00
Dvoutarifní sazby nezískáte automaticky. Musíte splnit konkrétní požadavky. Jedním z nich je např. požadavek na velikost hlavního jističe, která je dána maximální spotřebou energie elektrospotřebičů v domácnosti. Pokud je velikost vašeho hlavního jističe nedostatečná, lze požádat o změnu jeho velikosti a následně pak uzavřít smlouvu o nové sazbě (resp. tarifu), která vám bude lépe vyhovovat.

Dvoutarifní sazby jsou určeny pro domácnosti, v nichž se elektřina využívá pro vytápění nebo ohřev vody. Konkrétní typ vytápění většinou spadá pod předem danou sazbu. Daný typ topného spotřebiče pak musí být řádně instalován a je u něj třeba zajistit blokování v době platnosti vysokého tarifu (to je zajištěno speciálním časovacím obvodem, spínaným pomocí přístroje, jež řídí vysoký a nízký tarif).

Spotřebiče, zajišťující vytápění, musí zároveň dosáhnout určitého podílu na příkonu celé domácnosti. Znamená to, že např. u sazby D35d musí systém vytápění tvořit minimálně 50 % z příkonu hlavního jističe. Výjimku tvoří pouze sazba D25d, kde tato podmínka nemusí být splněna.

Co se týče příkonu, neměl by být nijak dramatičcký, záleží na tom zda bude vytápění zaplé permanentně nebo nárazově, z Vašich údajů to bohužel nelze odhadnout (domluvte se na příkonu spíše s konkrétní realizační firmou).
Odpovídá:  Ing. Tomáš Krásný* - EKIS Praha, Energetické poradenství
Téma:  Vytápění
tisk