Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

22.3.12 / dotaz č. 32074
Dobrý den, chtěl bych stavět pasivní dům. Hledám krbovou vložku s výměníkem max 8Kw pro pasivní dům. Můžete mi poradit výrobce krbů,který splnuje podmínky pro krb.v.do PD. Děkuji
Dobrý den, děkuji za Váš dotaz.
Princip pasivního domu spočívá v tom, aby celkovým stavebním a technickým řešením byla odstraněna nutnost osazovat výkonnější zdroj tepla. Při splnění podmínky energetické náročnosti na vytápění do 15 kWh/m2.rok bude potřeba energie natolik malá, že ji lze bez velkých nákladů zajistit elektřinou. Skutečný pasivní dům musí být rovněž dokonale vzduchotěsný a vnitřní topidlo s potřebou vzduchu je spíše na obtíž. Hlavní ale je vysoký topný výkon běžných kamen nebo krbových vložek, který vede k přehřívání interiéru. Krb a pasivní dům se tedy k sobě nehodí.
Trochu jiná situace je u domu nízkoenergetického, především tehdy, bude–li koncipován bez rekuperace, nebo s její nižší účinností. Dosaženo pak může být energetického ukazatele mezi 25 až 45 kWh/m2.rok .Pak by se nějaký zdroj o malém výkonu hodil a český trh skutečně na tento požadavek ještě nereaguje.
Krbová vložka s výměníkem do 8 kW jak uvádíte se bude spíše hodit do běžného domu. Výrobky u nás běžně prodávané mají obvykle nejnižší poměr výkonu sálání /voda kolem 5/5 kW. Již u dobře zateplených domů na nízkoenergetický standard to vede k přehřívání místnosti, kde je zdroj umístěn, byť se jedná o velký obytný prostor.
V zahraničí bude nabídka širší. Zkuste se podívat na kamna T-Loft plus od švýcarské firmy Tonwerk Lausen www.twlag.ch. Mělo by se jednat o výrobek s vysokou akumulací tepla do sopečného kamene, což pak umožňuje pomalejší sálání a rovnoměrné rozložení energie do topného systému s nízkoteplotním systémem. Výrobek je určen především pro nízkoenergetické stavby. Výrobců obdobných zařízení bude v zahraničí jistě více, nemohu se zabývat v rámci odpovědi delším hledáním.
Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č. Budějovice
Odpovídá:  Ing. Jiří Veselý - EKIS České Budějovice Energy Centre
Téma:  Vytápění
tisk