Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

19.3.12 / dotaz č. 32111
Dobrý den.
Obracím se na Vás pane Klobušníku na základě osvěty v deníku JIŽNÍ ČECHY. Vlastní dům postavený mezi válkami klasickou technologií. TZB domu prošlo před 20-ti lety modernizací a nyní vytápím dům peletami. V rámci úspor udržuji špaletová okna s těsněním v dobrém stavu a vchodové dveře jsem zdvojil a zatěsnil.
Dům je podsklepený , otázkou zůstává strop na volnou půdu. Částečné podkroví je sezónní.

V médiích proběhla zpráva o energetickém štítku budov.

Ptám se.
Musím řešit tuto věc u stavby, která nemá problém s kondenzací par, izolačností stěn, vyjma pět dní v roce s extrémním mrazem a nezávadností centrálního topeniště domu?

Musím dokládat tento stav na základě vaší dokumentační zprávy??

Pokud ano, pak bych rád využil vašich zkušeností v této jarní akci.

Děkuji.
Hezký den pane,

v zájmu každého vlastníka nemovitosti by mělo být snížení energetické náročnosti objektu. Nemovitost se tím zhodnotí a budete lépe odolávat tlaku nenasytných energetických firem a jejich politických přátel, získávat pro sebe stále více peněz za stejný, nijak kvalitativně vylepšený produkt (teplo, palivo či elektrickou energii).

Průkazy energetické náročnosti budov (PENB), které máte zřejmě na mysli, se dosud zpracovávají pro novostavby nebo rekonstruované budovy se součtem užitných podlahových ploch vyšším než 1000 m2. Tato povinnost byla zavedena v ČR roce 2009 a vyplývá ze směrnice Evropského parlamentu a Rady 2002/91/ES. Postup stanovuje vyhláška č. 148/2007 Sb., o energetické náročnosti budov. Průkazy zpracovávají energetičtí auditoři nebo stavební inženýři evidovaní v České komoře auditovaných inženýrů a techniků, nebo energetičtí experti evidovaní u MPO ČR.

V tomto roce byla schválena vládou novela Zákona o hospodaření energií, ve které se (mimo jiné) ukládá od roku 2016 všem majitelům (pronajímatelům) bytů a budov povinnost nechat si vypracovat průkaz energetické náročnosti pro byty a budovy jež budou nově pronajímány. Nyní projednává tento zákon Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR. Zde je odkaz na návrh zákona: http://www.psp.cz/sqw/text/tiskt.sqw?O=6&CT=622&CT1=0.

Ve Vašem případě si zatím nemusíte PENB nechat vypracovat. Pokud ho však budete chtít, nikdo Vám v tom bránit nebude a dovíte se alespoň, jakou energetickou náročnost Váš dům má podle teoretických výpočtů a porovnáte si to s Vaší skutečnou spotřebou.

S přátelským pozdravem Lubomír Klobušník, energetický poradce ECČB