Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

27.3.12 / dotaz č. 32263
Dobrý den.
Máme přízemní byt 3+1 v klasické (třípodlažní bytovkové) zástavbě o ploše 65 metrů čtverečních, který vytápíme pomocí elektrokotle s radiátory a čerpadlem vody od firmy Protherm, typ Rejnok 12k.
Můj dotaz je prostý - jak správně používat zmíněný elektrokotelkotel - jde mi o to, zda -li je lepší nastavit konstantní teplotu (např. 21°C), kterou bude kotel přes celé zimní období stále udržovat a nebude tedy chladnout voda v systému (samozřejmě v závislosti na aktuálním zapojení HDO), anebo je lepší nastavit denní teplotu vyšší (např 22 - 23°C) a na noc nechat kotel pouze udržovat spodní nastavenou hranici tepla (např. 18°C).
Dále by mne zajímalo, jestli na uvedeném kotli Rejnok 12k nechat zapnutou pouze první topnou spirálu (4k) nebo společně s ní připojit i druhou spirálu (8k) či všechny topné spirály(12k). Roční vyúčtování elektřiny je cca 36 tisíc při měsíčních zálohách 3 tis. Při průběžném odečtu protopené energie si již opravdu nevím rady jak co nejlépe zmíněný kotel využívat a nedostat srdeční příhodu při dubnovém vyúčtování energií..
Mockrát Vám děkuji za Vaši odpověď a případné rady.
Dobrý den,
pro dosažení úspory provozních nákladů za vytápění je vhodné zařazovat teplotní útlumy. Tedy např. jak píšete přes noc vytápění ztlumit na 17-18 °C, pokud jste přes den v práci a byt je prázdný, opět lze vytápění tlumit a teplotu na 20-21 °C zvýšit až před Vaším příchodem domů, aby v době příchodu již byl byt vytopen na požadovanou teplotu.
Obecně se uvádí, že zvýšení teploty o každý stupeň nad 20°C představuje zvýšení spotřeby cca o 6%. Proto doporučujeme byt zbytečně nepřetápět.
Výkon kotle, resp. spínání jednotlivých spirál, by mělo být řízeno automaticky, dle aktuální potřeby tepla. Pro byt o velikosti 65 m2 by podle mého názoru měla po většinu otopného období (ne-li po celé) být schopna potřebu tepla pokrýt jedna spirála o výkonu 4 kW, maximálně v době extrémních venkovních podmínek spirály dvě. Celý výkon kotle by se využil např. pouze pro rychlé natopení systému.
Pro snížení spotřeby dále doporučujeme (pokud již není provedeno) osazení termoregulačních ventilů (TRV) na jednotlivá otopná tělesa. TRV jsou schopny reagovat na vnitřní zisky a zisky od sluníčka, takže v momentě, kdy se zvýší teplota v místnosti vlivem zisků, TRV těleso uzavře.
Zároveň můžete regulovat teplotu po jednotlivých místnostech. Typicky v ložnici obvykle stačí nižší teplota než v obýváku. Záleží na Vašich požadavcích.

Uvedené roční náklady cca 36 tis. Kč za elektřinu zhruba odpovídají průměrným nákladům za obdobný byt. V ceně je pravděpodobně zahrnuta příprava TV, která pro 4 člennou rodinu může činit cca 8-10 tis. Kč a domácí spotřebiče, které rovněž mohou činit až 10 tis. Kč za rok. Na vytápění pak zbývají náklady cca 18 tis., což odhadem odpovídá použitému zdroji tepla a velikosti bytu.

S pozdravem
Petr Vogel
Odpovídá:  Ing. Petr Vogel* - EKIS Plzeň Ekowatt
Téma:  Vytápění
tisk