Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

4.4.12 / dotaz č. 32359
Jakým způsobem lze vyúčtovat přídavné teplo, které do místností vstupuje vertikálními stoupačkami a zpátečkami ve výškovém panelovém domě? (11.posch.)
Byty v nižších poschodích mají značnou výhodu o proti bytům ve vyšších poschodích.JE ZNAČNĚ VELKÝ ROZDÍL V PRŮMĚRECH STOUPACÍHO POTRUBÍ a tím i v množství dodaného přídavného tepla do jednotlivých bytů.
Nedali by se u vás zjistit koeficienty prostupu tepla pro panely vyráběné v roce 1962 v panelárně v Brně-Bohunicích?
Děkuji a přeji hezký den
Dobrý den,
zohlednit přídavné teplo stoupacím potrubím ve vyúčtování lze, nicméně dobrat se věrohodných výsledků je poměrně složité.
Už samotné rozdělení spotřební složky topných nákladů, která se rozúčtovává dle náměrů na jednotlivých měřičích, není vždy úplně ideální. Vyhláška č. 372/2001 Sb., která se rozúčtováním nákladů zabývá, totiž stanoví, že „Rozdíly v nákladech na vytápění připadající na 1 m2 započitatelné podlahové plochy nesmí překročit u konečných spotřebitelů s měřením či indikací v zúčtovací jednotce hodnotu 40 % oproti průměru zúčtovací jednotky v daném zúčtovacím období.“ Ze zkušenosti je však známo, že po rozpočítání nákladů dle náměrů, může rozúčtování kolísat mnohem výrazněji. Z tohoto důvodu se musí výpočet dále korigovat, aby bylo vyhověno zmíněné vyhlášce. Už z tohoto je zřejmé, že ačkoli je vyúčtování provedeno podle náměrů, je někdy nutné jej poměrně výrazně upravit.

Nicméně do korekčních koeficientů je možné započítat i různý průměr stoupacího potrubí. Vyhláška dává určitou kostru, jakým způsobem rozúčtování provést. Tu používá většina firem, které se touto oblastí zabývají. Výpočet však lze zpřesnit na základě dalších parametrů. Pokud však vím, nikdo se tím příliš nezabývá. Z praxe známe pouze jediného člověka, který si vyvinul vlastní software a je schopen tyto vlivy do rozúčtování zahrnout.
Vzhledem k výše uvedenému, tedy že naměřené výsledky je nutno často výrazně upravovat, je otázkou, do jaké míry má další zpřesňování smysl.

Koeficienty prostupu tepla lze dopočítat, pokud alespoň tušíte skladbu panelu či konstrukční systém, ve kterém byl objekt postaven. Při nejhorším se lze podržet požadavků na konstrukce z doby výstavby.

S pozdravem
Petr Vogel

Odpovídá:  Ing. Petr Vogel* - EKIS Plzeň Ekowatt
Téma:  Vytápění
tisk