Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

4.4.12 / dotaz č. 32364
Dobrý den. Zakoupil jsem pračku AEG L72850CS. V informacích na webu byla uvedena energetická třída A++, avšak k pračce byl dodán štítek A+++. Můžete prosím vysvětlit tento rozdíl?
Děkuji.
Informace na energetickém štítku je zavazující informace. Pokud se nestal omyl (např. u obchodníka), tak by hodnoty uvedené na energetickém štítku měly odpovídat konkrétnímu spotřebiči. Prosím kontaktujte tedy výrobce pro přesnou specifikaci Vašeho spotřebiče.

Vzhledem k tomu, že v současnosti platí pozměněná legislativa k energetickým štítkům pro pračku (i pro některé další spotřebiče), je možné, že původ problému pochází zde. Dříve byla u praček nejvyšší třídou třída A a v případě, že výrobci potřebovali propagovat energeticky úspornější výrobek, vypomáhali si buď označním procent, o kolik má spotřebič menší spotřebu oproti třídě A (např. A-10%), nebo označením A+ a A++, které ale mohlo být u každého výrobce jiné. Se zavedením nové legislativy tak mohlo dojít k pozměnění energetické třídy.

Dle internetových stránek výrobce, je pračka ve třídě A (A-20%). Je ale pravděpodobné, že výrobce ohodnotil spotřebič i podle nové legislativy.
Odpovídá:  Ing., Mgr. Michal Staša* - EKIS Praha, Seven tisk