Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

12.4.12 / dotaz č. 32491
Dobrý den,
rád bych se zeptal, zda platí povinnost zpracovat PENB také pro jiné budovy, než jsou uvedeny ve výčtu ve vyhlášce 148/2007 (konkrtétně jde o zateplení budovy výzkumného ústavu, jde o budovu, kde není prakticky nic jiného než chemické laboratoře). Pokud povinnost platí i pro takovouto budovu, jak se budova zatřídí do jedné ze tříd A-G, když nejsou v tabulce dány referenční hodnoty? (jde o naprosto zásadní věc, protože PENB dle mých zkušeností často donutí investora k opatřením, která sám od sebe dělat nechce - a nechce). Děkuji za rychlou odpověď.
Dobrý den,
povinnost zpracovat průkaz energetické náročnosti budovy má ze zákona 406/200 Sb. ve znění pozdějších předpisů v podstatě každá nová budova (kromě několika výjimek jako jsou budovy s občasným používáním, budovy menší než 50 m2 či budovy obsahující vnitřní technologické zdroje tepla).
Co se týká zatřídění, budova by se dle Vašeho popisu dala zatřídit do kategorie budov administrativních nebo vzdělávacích. Pokud by toto zatřídění nebylo možné, vyhláška 148/2007 Sb. uvádí: „Pro ostatní budovy, které neodpovídají druhu budovy podle tabulky uvedené v odst. 2 se třída energetické náročnosti stanoví v souladu s národními normami zavádějící evropskou normu prEN 15217, případně normami ji nahrazujícími.“

Při výstavbě nové budovy musíte kromě požadavků na energetickou náročnost splnit i minimálně požadované parametry obalových konstrukcí (součinitel prostupu tepla) apod. Obvykle dodržením těchto parametrů se přibližujete splnění i energetické náročnosti budovy. Na druhou stranu pokud by provoz vyžadoval např. velkou spotřebu teplé vody, kterou kvalitou obálky neovlivníte a budova by kvůli tomu nesplnila požadavky kategorie C (vyhovující), zde by bylo opravdu nutné použít např. zdroj s vysokou účinností apod.

Nicméně o tom, zda bude průkaz či další dokumenty vyžadovány, v konečném důsledku rozhoduje příslušný stavební úřad. Před zahájením přípravy stavby by proto bylo vhodné se obrátit přímo na něj.

S pozdravem
Petr Vogel

Odpovídá:  Ing. Petr Vogel* - EKIS Plzeň Ekowatt tisk