Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

19.4.12 / dotaz č. 32662
Dobrý den,
obracím se na Vás s dotazem ohledně způsobu zateplení podkroví v rodinném domě. Rád bych podkroví zateplil jiným způsobem, než využitím skelné vaty. Vím, že se dá použít i polyuretan, tento způsob zateplení by se mi moc líbil, ale pořizovací náklady jsou pro mě příliš vysoké. Napadla mě možnost použít polystyren. Skladby by byla následující: krokve mají 16 cm - prostor mezi krokvemi bych vyplnil fasádním polystyrenem 2*8 cm (16 cm). Na krokve po celém podkroví bych přišrouboval nebo přibil prkna a tím by byl polystyrén zakryt a zároveň zajištěn v prostoru mezi krokvemi. Poté bych přišrouboval šroubama do dřeva přes podložky na prkna opět polystyrén o tloušťce 6 cm a na to bych přichytil parotěsnou fólii. Přes fólii bych přišrouboval přes podložky další polystyren o tloušťce 6 cm. Tudíž celková tloušťka polystyrenu by činila 28 cm.
Rád bych, abyste mi poradil, zda je tento způsob zateplení možný a zda se dá vypočítat tzv. "rosný bod" mezi polystyrény. Bojím se toho, že dojde ke kondenzaci a orošování prken mezi polystyrény.
Předem Vám moc děkuji za odpověď a přeji hezký zbytek dne.
Dobrý den,

Vámi popsaná skladba dle programu Teplo 2009 nebude vykazovat kondenzaci. Kondenzace by probíhala pouze v případě nepoužití parotěsné zábrany a to v místě dřevěného záklopu z prken (uvažoval jsem sílu prken 24mm). Součinitel prostupu tepla této skladby U=0,18W/m2K. Nevím jak celou konstrukci budete řešit přímo montáž, ale já bych parotěsnou zábranu dal na druhou vrstvu EPS, pod případnou povrchovou vrstvu v interiéru. Počítám, že celá konstrukce bude zaklopena sádrokartonem nebo dřevěným obkladem. Dále bych chtěl upozornit na kvalitní provedení zateplení, skladby nesmí vykazovat štěrbiny - případně je vyfoukat PUR pěnou. Minerální vata je v tomto ohledu vhodnější dá se prostor mezi krokvemi důkladně vyplnit. Pro zateplení střešních a stropních konstrukcí se používá stabilizovaný polystyren EPS 100, 150, 200S, proto bych se vyhnul fasádnímu polystyrenu EPS 70F. V případě dalších dotazů nás kontaktujte.