Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

27.4.12 / dotaz č. 32752
Dobrý den,
náš dům využívá teplo dodávané lokální plynovou kotelnou provozovanou CZT, která je umístěna mimo náš dům. Současný dodavatel tepla CZT tuto kotelnu zamýšlí na podzim roku 2012 zrušit a připojit náš dům na OPS /horkovod/ . O tomto úmyslu informoval SBD a ta vydala v prosinci roku 2011 ve svém informačním buletinu krátkou zprávu o tomto záměru.
Dům je v současné chvíli z 51% vlastněn SBD a 49% bytů je v osobním vlastnictví. Bohužel vedení SBD není nakloněno alternatívním způsobům vytápění, které by nebylo závislé na fosilních palivech /tepelné čerpadlo atd./ a brání nám v možnosti vybrat si způsob dodávky tepla do našeho domu. Vzhledem k oznámení na sklonku roku 2011 jsme z časových důvodů nestihli zpracovat ekonomické vyhodnocení investice související s odpojením od současného dodavatele tepla.
Družstevníci se dohodli na členské schůzi pro zřízení vlastního zdroje tepla a odpojení od CZT. Současný vlastník SBD rovněž neoznámil vlastníkům bytových jednotek záměr CZT zrušit plynovou kotelnu a naistalovat do domu OPS /objektovou předávací stanici/. Vlastníci se tuto informaci dozvěděli až z probíhajícího územního řízení. Instalací OPS vznikne našemu domu věcné břemeno a tím dojde k zásahu do vlastnických práv dotčených osob.
Nyní probíhá "společné územní a stavební řízení a nařízení ústního jednání" s žádostí CZT o vydání rozhodnutí umístění stavby "Připojení domu k soustavě ZTE - horkovodní a potrubní rozvod" a žádost o spojení územního a stavebního řízení na stavbu "Připojení domu k soustavě ZTE". MÚ vydal veřejné ústní jednání u tohoto domu na květen 2012.
Můžeme nějakým způsobem odvrátit záměr CZT, např. podat při veřejném ústním jednání "obsahovou námitku", kde bychom poukázali na to, že vlastníci dotčených bytových jednotek nebyly obeznámení s chystaným záměrem CZT a tudíž jsou znevýhodněni, protože byly jejich iformace nedostatečné ?
Máme jinou legislativní možnost jak oddálit termín vydání rozhodnutí o umístění stavby?
Může SBD bez souhlasu samosprávy a vlastníků domu podepsat dodatek smlouvy o výpůjčce nebytových prostor za účelem zřízení objektové předávací stanice ?

Naším cílem je oddálit tento proces změny dodávky tepla a umožnit obyvatelům našeho domu se samostaně rozhodnout a zvolit si svůj ekonomicky i ekologicky vhodnější způsob v dodávce tepla.
Vážený pane,
i když jde o dodávku tepla, ve skutečnosti je váš problém právní záležitost. Jako energetický poradce vám nemohu radit, jak postupovat ve sporu s bytovým družstvem a jak se bránit zásahu do vlastnických práv. V každém případě, pokud jste majitel bytu (nikoli člen družstva), můžete v rámci stavebního řízení uplatnit námitku, ať už věcnou (nesouhlasíte s věcným břemenem, nechcete odebírat teplo z jiného zdroje), nebo procesní (nebyl jste včas informován). Jako majiteli dotčené nemovitosti (bytu) nemůže vaši námitku stavbní úřad pominout (zejména, je-li takových majitelů bytů více).
Bylo by vhodné, abyste také vyčíslil, o kolik bude teplo z nového zdroje (OPS) dražší než bylo z dosavadní kotelny, případně jak drahé teplo by bylo možno vyrobit ve vaší vlastní kotelně. S tím už vám může energetická poradna pomoci.
V současnosti vám doporučujeme vyhledat právní pomoc.
S pozdravem
J. Truxa, K. Srdečný
Odpovídá:  Ing. Jan Truxa - EKIS Plzeň Ekowatt
Téma:  Legislativa
tisk