Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

25.4.12 / dotaz č. 32810
Dobrý den, dne 17.8.2009 jsem se zástupcem firmy ČEZ Distribuce podepsal Smlouvu o uzavření budoucí smlouvy o zřízení věcného břemene, která se týkala nového přívodu elektřiny k mému domu, a to kabelového vedení NN a plastového pilíře SS100. Potud ok, součástí smlouvy byl i situační plánek, kde bylo zakresleno i pokračování vedení NN dále a to na pozemku ve vlastnictví města, ovšem těsně vedle hranice dalších mých pozemků, které ale ve smlouvě vůbec nejsou uvedeny.Koncem loňského roku jsem zjistil, že tento plánek nebyl dodržen a že pokračování vedení NN je uloženo na mých pozemcích, k čemuž jsem svolení nedal. Až po mém dotazu mě kontaktoval zástupce ČEZ Distribuce s tím, že se tedy změní plánek a rozšíří věcné břemeno i na další pozemky. S tímto já ale nesouhlasím a trvám na původním plánu, mj. i proto že to narušuje budoucí stavbu oplocení pozemků. Prosím o radu jak dále postupovat a jaké kroky musí být učiněny z mé strany? Děkuji M.P.
Dobrý den,
pokusím se odpovědět na váš dotaz, který se týká především stavebního práva.
Základní otázkou je délka elektrické přípojky. Pokud je přípojka kratší než 50m a podle znění stavebního zákona tedy nevyžaduje stavební povolení ani ohlášení (viz §103 183/2006 Sb. ) je výchozím dokumentem smlouva s uvedeným situačním nákresem, kterou jste uzavřel se společností ČEZ Distribuce. Jestliže, společnost ČEZ Distribuce provedla přípojku v rozporu s touto smlouvou nebo jinak než bylo oboustranně odsouhlaseno a je vedena přes pozemky na které není uzavřena smlouva o uzavření budoucí smlouvy o zřízení věcného břemene anebo přímo smlouva o zřízení věcného břemene a majitel dotčeného pozemku nesouhlasí s vedením přípojky přes jeho nemovitost, může nárokovat své požadavky přímo na společnost ČEZ Distribuce a v případě oboustranném akceptování požadavků se vytvoří dohoda o narovnání. Pokud ze strany ČEZ Distribuce požadavky nejsou akceptovány, nebývá nic jiného, než celou záležitost řešit v civilním procesu (občansko-soudní řízení).
Pokud je elektrická přípojka delší než 50m, vyžaduje její provedení ohlášení stavebnímu úřadu. V tom případě Vaše námitky zašlete zároveň k příslušnému stavebnímu úřadu a ten celou věc projedná. Samozřejmě i zde je nejvýhodnější situaci řešit vzájemnou dohodou se společností ČEZ Distribuce.
S přáním pěkného dne za IR INSPECTIONS, s.r.o. David Knill
Odpovídá:  Ing. David Knill* - EKIS Police nad Metují, IR Inspections tisk