Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

4.5.12 / dotaz č. 32947
Dobrý den,
Jsem zástupcem Výboru SVJ v Milovicích. Náš bytový dům, který má 81 bytových jednotek, byl před cca 8mi lety kompletně vybudován z původního panelového domu po odešlé ruské armádě (tj. od betonového skeletu po zateplení). Nyní neplánujeme žádnou rekonstrukci ani stavební zásah mající vliv na dosavadní způsob hospodaření s energiemi.
V souvislosti s povinnostmi uvedenými v odstavci 1 a 2 § 6a zákona číslo 406/2000 Sb. především v návaznosti na ustanovení o správních deliktech v § 12a tohoto zákona bych se Vás rád zeptal na povinnost SVJ nechat zpracovat energetický audit budovy a s tím související vystavení Průkazu energetické náročnosti budovy. Jaká je v této věci vazba mezi bytovým domem a jednotlivými bytovými jednotkami v domě? Lze zpracovat Průkaz energetické náročnosti bytové jednotky bez existence Průkazu energetické náročnosti bytového domu?
Děkuji za Váš čas a odpověď.

Vážený pane inženýre,
jako SVJ máte povinnost zpracovat en. audit v případě, že spotřeba vašeho domu přesáhne 35 000 GJ za rok. To asi nebude váš případ, odhaduji že váš dům má spotřebu max 8 000 GJ. Audit tedy pro vás není povinný. Pokud neplánujete investice do energetických úspor, nemá smysl ho zpracovávat.
Co se týče povinnosti zpracovat PENB, podle současně platné legislativy ho musíte zpracovat v případě rekonstrukce budovy. Pokud rekonstrukci neplánujete (nebudete žádat o stavební povolení), PENB pro vás není povinný.
Předpokládá se změna zákona, která přinese povinnost zpracovat PENB při prodeji bytu či domu. Bude-li zákon přijat v navržené podobě, budete po 1. lednu 2013 muset mít PENB v případě, že se v domě bude prodávat byt (samozřejmě také pokud byste dům rekonstruovali, tato povinnost zůstává). PENB může být zpracován jen pro příslušný byt, který se prodává, nebo pro celou budovu - záleží, jak se dohodnete jako SVJ.
Povinnost zpracovat PENB se bude pak zpřísňovat, od 1 ledna 2015 budete muset PENB zpracovat v každém případě (budou ho muset mít bytové budovy nad 1500 m2).

V současnosti tedy PENB nepotřebujete. Více o PENB najdete např. zde:
http://www.ekowatt.cz/cz/sluzby/prukaz-energeticke-narocnosti-budovy-PENB
http://www.prukazybudov.cz/

S pozdravem
J. Beranovský, K. Srdečný
Odpovídá:  Ing., Ph.D., MBA Jiří Beranovský - EKIS Plzeň Ekowatt tisk