Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

4.5.12 / dotaz č. 32970
Obracím se na Vás s dotazem, který se týká povinnosti auditu pro bytové družstvo, které prochází privatizací ve smyslu zákona 72/1994Sb., o vlastnictví bytů, ve znění pozdějších předpisů.
Chtěl jsem Vás požádat o odborný názor k této záležitosti event., zda je Vám znám nějaký příklad, jak je toto vykládáno např. při kontrole SEI.
V souvislosti s privatizací bytového fondu byl původní vlastnický vztah transformován a v současné době se vyskytují dva různé modely:
1) Družstevní dům, ve kterém převodem některých bytů s celkovým spoluvlastnickým podílem, který nepřekročil 75% a vzniklo společenství vlastníků bez právní subjektivity
2) Vznik společenství vlastníků s právní subjektivitou, uvedené bytové družstvo se tak stalo pouze vlastníkem části bytů a spoluvlastníkem společných částí domu ve společenství vlastníků jednotek.
Jedná se tedy o to, že původní vlastnický vztah je nyní redukován a bytové družstvo je tedy až na výjimky již jen dílčím, menšinovým vlastníkem částí bytových domů. Otázka zní : jak v této situaci hodnotit povinnost energetického auditu. Jde tedy o to, zda je příslušný podíl spotřeby v poměru podílu vlastnictví v tomto případě adekvátní pro stanovení povinnosti energetického auditu. Vzhledem k počtu bytových domů je možné, že po nasčítání těchto odpovídajících podílů spotřeb energie bude překročena hranice spotřeby 35000GJ celkem za IČO a že u řady jednotlivých objektů bude za podíl spotřeby překročena také hranice 700GJ samostatně zásobovaných objektů.
Děkuji Vám předem za Vaši odpověď.
Vážený pane Havláte,

K Vašim otázkám uvádíme následující:

v zák.č. 406/2000 Sb. o hospodaření energií, ve znění pozdějších změn, je v §9, odst. 3, písm. c) uvedeno:

„(3) Povinnost podrobit energetické hospodářství a budovu, k nimž má vlastnické nebo jiné užívací právo, energetickému auditu se vztahuje na
c) fyzické nebo právnické osoby , s výjimkou příspěvkových organizací, s celkovou roční spotřebou energie vyšší, než je prováděcím právním předpisem stanovená hodnota.“

Výše uvedenou hodnotu uvádí vyhl. 213/2001 Sb.o podrobnostech zpracování energetického auditu, ve znění pozdějších změn v §10 odst. (2) a (3), v odst. (4) specifikuje celkovou roční spotřebu energie, v odst. (5) formu energie a v odst. (6) použití výsledků energetického auditu pro další budovy :

„(2) Hodnota, od níž vzniká pro fyzické a právnické osoby s výjimkou uvedených v §10 odst. 1 povinnost podrobit své budovy či zařízení energetickému auditu se stanoví ve výši 35000 GJ celkové roční spotřeby energie.
(3) Jsou-li splněny hodnoty podle odstavce 1 nebo 2, pak hodnota, od níž vzniká podle odstavce 1 nebo 2 povinnost zajisti zpracování energetického auditu, se u budov a areálů samostatně zásobovaných energií stanoví ve výši 700 GJ celkové roční spotřeby energie.
(4) Celkovou roční spotřebou energie se rozumí součet všech forem energie ve všech odběrných místech evidovaných pod jedním identifikačním číslem.
(6) Výsledky energetického auditu jedné budovy lze použít pro další budovy , jedná-li se o:
a) budovy stejné stavební soustavy, stavebního provedení, současného stavu konstrukcí a srovnatelné podlažnosti,
b) budovy stejným způsobem zásobované tepelnou energií na vytápění, stejným způsobem dodávky teplé užitkové vody, stejným způsobem užívání a srovnatelným vnitřním rozvodem.“

Lhůty pro zpracování energetického auditu upravuje § 14, vztaženy jsou ke dni nabytí účinnosti zákona 406/2000 Sb. a v současné době již uvedené lhůty uplynuly.

Při stanovení celkové roční spotřeby je třeba vycházet z vyhl. 213/2001 Sb., §10 odst. (4), tj. pro stanovení celkové spotřeby bude důležité, kdo je odběratelem energie v určitém domě.

Na Vámi položené otázky lze tedy odpovědět takto:

1) Vaše organizace má povinnost realizovat energetický audit, pokud její roční spotřeba energie překročila 35 000 GJ, přičemž energetickému auditu musí být podrobeny budovy se spotřebou vyšší než 700 GJ.
2) Platí fakt, že pro budovu postačuje pouze jeden energetický audit. Tedy v případech, které jsou pro Vaší organizaci předmětné ( samozřejmě pokud splňujete podmínku bodu 1)) doporučuji provést dohodu se společenstvím vlastníků o provedení energetického auditu.

Dále upozorňujeme na připravovanou změnu zákona č.406/2000 Sb., která bude platit od 1.1.2013 ( v současné době je projednávána v Parlamentu ČR) a která nově ustanoví povinnosti v oblasti Průkazů energetické náročnosti budov a povinnosti realizovat energetický audit.

S pozdravem

Středisko EKIS ENERGO-ENVI s.r.o.
Odpovídá:  Doc., Ing., Csc. Roman Povýšil* - EKIS Praha Energo-Envi tisk