Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

14.5.12 / dotaz č. 33026
merice vody a soucasna legislativa. Dobry den, zajima mne zda existuje povinnost zavedeni mericu vody v ramci jednoho domu, kde je 30 bytovych jednotek a cast z nich jiz ma osazeny meric vody a cast stale nema. Z tohoto duvodu se aktualni merice nevyuzivaji a stale se plati pomerna cast celkovych nakladu na odbery na pocet prihlasenych osob, nikoli aktualni spotreba. Popripoade mne zajima, jakym zpusobem zajistit, aby toto mereni bylo aplikovano a zacalo se vyuzivat.
Dekuji
Vážený pane,
Děkujeme za Váš dotaz, na který odpovídáme takto:
Podle vyhlášky Ministerstva průmyslu a obchodu č. 194/2007, jejího § 7, odstavce 4) se k instalaci měřící a indikační techniky pro měření množství tepelné energie a teplé vody v zúčtovací jednotce ( ve Vašem případě bytová jednotka) uvádí :

„(4) Měřicí a indikační technika5), uplatněná u spotřebitelů v zúčtovací jednotce, se instaluje u všech spotřebitelů a je shodného principu a provedení“.

Podle našeho názoru z této formulace nevyplývá automaticky povinnost doplnit měřiče spotřeby teplé vody do těch zúčtovacích jednotek, kde doposud nejsou. Výklad vyhlášky přísluší Ministerstvu průmyslu a obchodu (autor vyhlášky).

Chcete-li zajistit, aby měření bylo aplikováno všude a začalo se využívat, musíte k tomu iniciovat dohodu vlastníků (viz vyhláška č. 366/2010, § 3, odst. 4 a 5). Pokud s takovou iniciativou neuspějete, upozorněte prosím, že pro rozúčtování nákladů na poskytování teplé užitkové vody v zúčtovací jednotce slouží vyhláška č. 372/2001, její § 5 odst. 7, podle kterého, neumožní-li konečný spotřebitel instalaci vodoměrů, nebo přes opakované prokazatelné upozornění neumožní jejich odečet, nebo je ovlivní, provádí se rozúčtování nákladů zvláštním způsobem, který jistým způsobem takového spotřebitele „sankcionuje“, tzn., může zaplatit víc. Podrobnosti viz výše uvedená vyhláška a její příloha č.2.
Odpovídá:  Ing. Josef Votruba* - EKIS Praha Enviros
Téma:  Legislativa
tisk