Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

14.5.12 / dotaz č. 33127
Dobrý den,

Měl bych dotaz ohledně vysvětlení vyhl. 372/2001 Sb §4 odst.4. Při letošním vyúčtování nákladu na teplo jsem narazil na problém, kdy mi jednotky odečtené z digitálních měřících přístrojů instalovaných na radiátorech byly přepočteny na základě této vyhlášky.

Celkové náklady na vytápění byly 197 017,41 Kč
na plochu 845,900 m2. Spotřeba energie byla 376GJ a cena za jednotku 523,98kč / GJ. Poměr vyúčtování základní a spotřební složky je stanoven 50% / 50%. Celkový počet dílků odečtených z měřičů byl 327426,19. Má hodnota odečtených dílků z měřičů tepla je 16889,980 pj. Ta však byla dle vyhl. 372/2001 Sb §4 odst.4 upravena na 22104,361 pj.

Chtěl bych se zeptat, jestli takovýto postup je oprávněný, vzhledem k tomu, že nikdy v předchozích vyúčtováních k žádné úpravě jednotek nedošlo, zatím co ve stávajícím vyúčtování mi byla spotřeba z podprůměru (79% počet dílků oproti průměru a 89% průměru z celkového nákladu vytápění na m2) na nadprůměr (102% počtu dílků oproti průměru a 101% z celkového nákladu na vytápění na m2).
Vážený pane, § 4 odst. (4) vyhlášky 372/2001 Sb říká. že: rozdíly v nákladech na vytápění připadající na 1 m2 započitatelné podlahové plochy nesmí překročit u konečných spotřebitelů s měřením či indikací v zúčtovací jednotce hodnotu 40 % oproti průměru zúčtovací jednotky v daném zúčtovacím období. Pokud dojde k překročení přípustných rozdílů, provede vlastník úpravu výpočtové metody uvedené v odstavci 3.

V minulých letech jste pravděpodobně nevytápěl o 40 % méně, než byl průměr pro bytový dům z tohoto důvodu Vám jednotky nebyly upravovány, v minulém roce jste pravděpodobně vytápěl výrazně méně než byl průměr v bytovém domě, z tohoto důvodu Vám byly jednotky upraveny. Tato úprava je v souladu s vyhláškou. Tento odstavec je ve vyhlášce uveden z tohoto důvodu, že bytové jednotky, které byly postaveny ve 40. až 90. letech v bytových domech, nejsou vzájemně tepelně odizolovány a tak, pokud někdo v domě vytápí svůj byt výrazně méně než ostatní, pak je v důsledku jednoduchých fyzikálních zákonů vytápěn vedlejšími byty, protože teploty v domě mají tendenci se vyrovnávat a teplo z výrazně vytápěných bytů se přenáší do bytů méně vytápěných. Obvykle nájemníci v bytech, kteří chtějí mít teplotu v bytech kolem 20-22°C, pak jsou poškozováni nájemníky, kteří ve svých bytech v zájmu šetření nákladů, nevytápí vůbec. Podotýkám, že domy a obvodové konstrukce jsou obvykle projektovány na teplotu 20-22 °C, takže pokud uživatel bytu v zimním období byt nevytápí, pak neužívá byt v souladu s normovými požadavky a tím může docházet k dalším negativním vlivům, jako k vlhnutí konstrukcí, vzniku plísní a pod.

Pokud si myslíte, že jste nevytápěl o 40 % méně, než je průměr v domě, pak bude nejlépe, když se domluvíte se správcem domu. Pokud budete mít i potom dojem, že jste poškozován, navštivte osobně se svým vyúčtováním nejbližší poradenské středisko EKISu, tam Vám jistě fundovaně poradí.

S pozdravem
Světlana Kravčenková
Odpovídá:  Ing. Světlana Kravčenková* - EKIS Ostrava KEA
Téma:  Legislativa
tisk