Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

14.5.12 / dotaz č. 33128
Dobrý den, mohli byste mi prosím poradit, kde najdu počty topných dnů a průměrné roční teploty v top.období pro léta 2009,2010 a 2011? Jedná se mi o lokalitu Hranice (na Moravě).
Děkuji.
Vážený pane inženýre,

srdečně Vás zdravím a děkuji za zaslání dotazu do elektronické poradny i-EKIS.

Při našem dnešní telefonické rozhovoru jsem úplně neporozuměl o co vám vlastně jde (omlouvám se, ale díky okolnostem jsem se nemohl plně soustředit) , takže o to více děkuji za upřesnění dotazu. Bohužel odpověď nebude snadná a nejsem si jistý, že se mi podaří dané údaje vůbec zjistit. Prvotně jsem Vás pochopil, že chcete normované údaje pro výpočty a nikoli konkrétní hodnoty pro daný čas a daném území. Dal jsem si práci a prohledal jsem běžné informační stránky na internetu, ale nic podobného jsem nenašel (ani jsem to příliš neočekával).

Tyto informace může poskytnou jedině Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ), který je vlastníkem těchto dat a může s nimi nakládat. Dnes odpoledne jsem oslovil pracovníka ČHMÚ s dotazem, ale zatím jsem neobdržel žádnou odpověď, ale předpokládám, že data jsou ochotni poskytnout na obchodním principu. Jakmile se dozvím něco konkrétního, ozvu se vám.
Pokud by vám stačila obecně topná sezóna, tak existuje výpočetní pomůcka na serveru tzb-info.cz, kde je možné na stránce:
http://vytapeni.tzb-info.cz/tabulky-a-vypocty/103-vypocet-denostupnu
zadat dané období a získat údaje, ale bohužel pouze pro stanici Praha Karlov, což Vám asi moc nepomůže.

Proto nemám jinou možnost, než Vás odkázat na ČHMÚ Ostrava, konkrétně na Oddělení meteorologie a klimatologie Ostrava pana. Kontakt: Pavel Lipina, Ing., vedoucí Oddělení meteorologie a klimatologie Ostrava, +420 596 900 219, lipina'at'chmi.cz. Ten Vám může poskytnou informace o dostupnosti dat a také podat informaci o jejich ceně. Pokud byste potřeboval data zpracovat či jinak s nimi naložit můžeme pomoci.

Omlouvám se, že nemohu dát konkrétní a přímou odpověď, ale důvody jsem výše uvedl. Pokud se mi dotyčný pracovník z ČHMÚ ozve s nějakou zprávou, dám Vám vědět.

S poděkováním za dotaz a pochopení zdraví


Ing. Libor Lenža
EKIS, Regionální energetické centrum, o.p.s., Valašské Meziříčí