Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

21.5.12 / dotaz č. 33183
Je potřeba energetický audit na rekreační chatu?
Dobrý den,
nejsem si jistý, zda svým dotazem skutečně myslíte energetický audit nebo průkaz energetické náročnosti budovy, který se přikládá k žádosti o povolení stavby. Odpovím Vám tedy na obě varianty.

Energetický audit:
je dokumentem, který vychází ze zákona 406/2000, Sb. o hospodaření energií a vyhlášky 213/2001 Sb., kterou se vydávají podrobnosti náležitostí energetického auditu. Audit je poměrně obsáhlý dokument, který
je zároveň "svázán" uvedenou legislativou do pevné podoby. Povinnost jeho zpracování jak při výstavbě, rekonstrukci či provozování rekreačního objektu (myšleno parametrů rodinného domu či menšího)
v žádném případě ze zákona nevyplývá. Audit je nástrojem pro budovy s výrazně vyšší spotřebou energie.

Průkaz energetické náročnosti (PENB):
PENB nebo také energetický štítek, jak je nesprávně nazýván, je nutný pro většinu staveb, které vyžadují povolení či ohlášení stavby. Povinnost jeho zpracování vychází z již uvedeného zákona 406/2000, Sb. a tentokrát z prováděcí vyhlášky 148/2007 Sb. o energetické náročnosti budov. V zákoně jsou však uvedeny případy, kdy není požadován. Jedná se o ustanovení § 6a odst. 8, kde jsou vyjmuty "budovy s občasným využíváním, obytné budovy s užíváním kratším než 4 měsíce v roce a samostatně stojící budovy s celkovou podlahovou plochou (všech vytápěných podlaží) menší než 50 m2.
Zákon tedy nepoužívá názvosloví stavebního zákona, kde se používá termín "stavba pro rodinnou rekreaci".
Je částečně na posouzení stavebního úřadu, který, dle mého výkladu zákona má pravomoc, pokud nazná, že objekt bude celoročně využíván, požadovat doložení jeho energetické náročnosti průkazem.
Vyplývá to i z logiky celého zákona.

Přeji hezký den

Ing. Jiří Cihlář
Energetický auditor
č. oprávnění 0997








Odpovídá:  Ing. Jiří Cihlář* - EKIS Brno DEA tisk