Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

21.5.12 / dotaz č. 33186
Jaká je obecná definice energeticky efektivní stavby.
Jaké parametry auditu se porovnávají při výběru referenčních staveb (součást kvalifikačních předpokladů cenové nabídky) z hlediska energetické efektivnosti staveb.
Dobrý den,
k Vašemu prvnímu dotazu.
Pojem "energeticky efektivní stavba" české normy a legislativa neznají. Tento výraz pravděpodobně vychází z běžně používaného spojení "Energy Efficiency", které ale znamená v překladu obecně energetickou účinnost ve všech odvětvích spotřeby energie, nejen v budovách.
Pokud jde o slovní označení, v českém prostředí se nejčastěji používá názvosloví, které uvádí norma ČSN 730540-2 (2011) v informativní Příloze A. Zde je popsáno rozdělení tzv. budov s velmi nízkou energetickou náročností na "nízkoenergetické", "pasivní", "téměř nulové" příp. další používané pojmy z této oblasti.

Kritériem posuzování těchto staveb, což je odpověď na Vaši druhou otázku, je zpravidla měrná roční spotřeba energie, což je spotřeba (většinou v kilowatthodinách) vztažená na jeden metr čtvereční podlahové plochy. Čím je měrná spotřeba energie nižší, tím je stavba energeticky efektivnější, použiji-li Vaše názvosloví.
Pro doložení referenční stavby v rámci kvalifikačních předpokladů, je asi nejvhodnější požadovat doložení Průkaz energetické náročnosti budovy zpracovaného dle vyhlášky 148/2007 Sb. s tím, že
energeticky úspornou lze označit budovy pokud splňuje třídu A nebo B.

S pozdravem
Ing. Jiří Cihlář
Energetický auditor
č. oprávnění 0997



Odpovídá:  Ing. Jiří Cihlář* - EKIS Brno DEA tisk