Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

25.5.12 / dotaz č. 33257
Popis situace
Zúčtovací jednotka pro UT je tvořena dvěma 5-podlažními panelovými domy o dvou vchodech a společným vytápěním přes DPS. Můj byt se nachází v 1NP nad nevytápěnými sklepními prostorami, SVJ odmítá zateplení suterénních stropů. Jak vyplyne z následujícího, ve srovnání s ostatními sousedy v 1NP jsem při rozpočítávání nákladů na UT znevýhodněn.

Požadavek na poradenství EKIS
Vzhledem k dále uvedenému Vás žádám o následující
1. Obecné sdělení pro SVJ, zejména
 k efektivnosti zateplení suterénních stropů domů našeho typu obecně (teorie a praktické zkušenosti)
 k uvažovanému doteplení obvodového pláště v suterénu (pokud v suterénu nepřibudou tepelné zdroje a nebude provedena izolace stropů, nadále je budu dotovat ze svého bytu)
 ke spravedlnosti nastavení „podlahových“ koeficientů bytů v 1 NP

2. Návrh strategie dalšího postupu
Již několik let marně argumentuji s energetickým auditem v ruce pro zateplení suterénních stropů. Většina sousedů o to zájem nemá a problém se dostává do osobní roviny. Zvažuji proto jako krajní řešení využití znaleckých posudků a cesty soudního sporu.
 jaký doporučujete postup = jaké zpracovat materiály, jaká zajistit data …..

Rozhodující skutečnosti

V domě byla postupně provedena následující opatření ke snížení energetické náročnosti:
 Zateplení obvodového pláště (s výjimkou suterénních prostor). Zateplení štítů bylo provedeno v roce 1993 (minerální vata do Al profilů), zbytek později kontaktní polystyren
 Rekonstrukce střešního pláště se zateplením
 Výměna výplní otvorů (byty, společné prostory, sklepy)
 Instalace vyváženého topného systému, termostatických ventilů a RTN
 Rekonstrukce vstupů (horní, dolní)
 Zpracování energetického auditu 2005 (vstupní údaje o rozsahu zateplení domu byly nepřesné již v roce zpracování)


V domě nebyla provedena opatření:
 Zateplení suterénních stropů

Popis problému

 SVJ po několik let opakovaně odmítá zateplení suterénních stropů
 Můj byt se nachází v 1NP, s výjimkou jedné místnosti zcela nad suterénními, nevytápěnými prostory. Je umístěn na opačném konci domu, než DPS, je pod ním minimum rozvodů UT, v nejchladnější suterénní místnosti pod mým bytem při silných mrazech v únoru 2012 klesala teplota až k 8 st C (měřeno ve středu místnosti, cca 1 m nad podlahou), v ostatních suterénních prostorách pod bytem byl pokles teploty poněkud mírnější. Důsledkem je intenzivní chlad od nohou v zimních měsících a zvýšená spotřeba energie na vytápění ve srovnání s ostatními byty ve stejném podlaží, umístěnými blíže k DPS či dokonce nad DPS. Např. v místnosti DPS ani v silných mrazech teplota neklesá pod 18 st. C.
 Všechny byty v 1NP mají pro rozpočítávání spotřeb energií firmou ENBRA nastaven redukční koeficient „podlaha“ na hodnotu „b – v přízemí, nad nevytápěným sklepem, redukce 10 proc.“ (výjimku tvoří místnosti nad suterénním bytem)
 Jsem přesvědčen, že vzhledem k výše uvedenému je náš byt ve srovnání s ostatními byty v 1NP znevýhodněn, protože je po ním podstatně chladněji, než pod ostatními byty 1 NP
 Dokud byla naděje na zateplení suterénních stropů, tak jsem tento problém neřešil, začal jsem s tím až po opakovaném odmítnutí SVJ.

Důvody, které SVJ uvádí při odmítnutí zateplení suterénních stropů:
 Energetický audit z roku 2005 vychází z chybných předpokladů, jeho údaje mají vysokou míru tolerance a i vzhledem k postupu zateplovacích činností již neodpovídá realitě a nelze z něj vycházet
 Výměna otvorových výplní v suterénu a vstupů do domu dostatečně zvýšila tepelný komfort
 SVJ připravuje zateplení suterénní části obvodového pláště
 Suterénní strop v rozsahu mého bytu si mohu na své náklady zateplit sám
Vážený pane,
váš dotaz je velmi rozsáhlý. Budu se snažit odpovídat postupně. Využiji i toho, že jsem některé další informace získal při osobním rozhovoru s vámi a že jsem vám již některé skutečnosti při něm objasnil.

K bodu 1: obecné sdělení
- Ve vašem konkrétním případu je bezpochyby zateplení stropu neotápěného prostoru velmi vhodné. Důvodem je zejména poměrně velká plocha ochlazovaných svislých konstrukcí tohoto neotápěného podlaží. Z otápěného prostoru vašeho bytu přes vaši podlahu a neotápěný prostor uniká bezpochyby značné množství tepelné energie. Je zřejmé, že z celého domu, přičemž nejvíce to trápí vás: doplácíte na ostatní nájemníky a trpíte nedostatečným teplotním komfortem.
- Zateplení obvodového pláště místo stropu neotápěného prostoru je jistě variantou hodnou zvážení. Pro rozhodnutí bude třeba znát vaše požadavky na požadovanou teplotu v neotápěném prostoru, bude třeba zvážit kondenzaci vodních par na površích a uvnitř konstrukcí, nebezpečí tvoření plísní atd. Bez dalších výpočtů a modelů nelze rozhodnout, která z variant je vhodnější.
- Spravedlnost podlahových koeficientů: tyto koeficienty jsou z jedné strany výsledkem zkušeností firem, které je používají, avšak z druhé strany jsou i výslednicí dohod osob rozúčtovací jednotky. Spravedlnosti je možné se více nebo méně přiblížit, nikoliv ji dosáhnout. Apelujte prosím na ostatní uživatele domu a snažte se dohodnout s rozúčtovací firmou.

K bodu 2: strategie dalšího postupu
Rozhodně je třeba využít všechny prostředky směřující k dohodě uvnitř rozúčtovací jednotky. Pokud problém přerostl do osobní roviny, jsme připraveni vám poskytnout jednoduché propočty a případně se i zúčastnit společného jednání na domě a k problému se postavit z pozice nezávislé odborné firmy.
K jednání je určitě možné přizvat i odbornou firmu, která vám provádí rozúčtování a stejně tak správce domu. Všechny tyto subjekty mohou fungovat jako mediátoři směřující ke smírnému a objektivně optimálnímu řešení, a to pro dům jako celek.
Soudní spor, jak jistě tušíte, bude dlouhý, drahý a s nejistým výsledkem.

Očekávám, že si promyslíte předchozí návrhy a že se setkáme přímo u vás v domě.