Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

8.6.12 / dotaz č. 33419
Dobrý den, prosím poradil by jste mně? Jsem projektantkou vytápění a nedávno jsem si udělala autorizaci na vytápění a vzt. Chtěla bych si udělat přezkoušení, kde bych též mohla dělat průkazy energetické náročnosti budov. Stáhla jsem si zkušební řád, ale abych řekla pravdu nejsem z něčeho úplně moudrá, tak jsem se rozhodla obrátit se na někoho zkušenějšího.
1) prosím, dělá se jak písemná, tak ústní zkouška? Mohu vědět, co si mám představit pod písemnou zkouškou?
2) V řádu je napsáno, že žadatel uvede přehled činností uchazeče souvisejících s předmětem oprávnění za poslední tři roky. Já jako topenářka posuzuji konstrukce, počítám ztráty a dělala jsem nějaké projekty Zelená úsporám, ale to zřejmě nesouvisí s předmětem oprávnění… Někde jsem slyšela, že stačí dodat dva průkazy energetické náročnosti. Prosím, je to pravda?
3) někde na web. stránkách jsem četla, že žádost o přezkoušení se podá buď písemně, nebo elektronicky. Ale ve zkušebním řádu je, že se musí podat žádost jak písemně, tak elektronicky.
4) prosím a s tím placením je to jak? Na místě se zaplatí 200 Kč, nebo jinak?
Předem Vám velice děkuji za odpověď. S pozdravem a přáním hezkého dne
Dobrý den, celou problematiku velmi dobře popisuje tato aktualizace na stránkách MPO ČR včetně přiložených dokumentů:
https://www.mpo.cz/dokument36333.html

Jestli chápeme dobře, jste autorizovaná u ČKAIT v oboru TZB specializace vytápení a vzt.?, důležité je splnit tento bod:
"průkazy může vypracovávat energetický auditor nebo autorizovaná osoba v oborech pozemní stavby, technologická zařízení staveb a technika prostředí staveb"
Odpovíme samozřejmě i po bodech:
1) Ano dělá se jak písemná, tak ústní část zkoušky. Písemná je test, který zahrnuje otázky z řešené problematiky.
2) Projekty (odborné posudky s výpočty konstrukcí a potřeb tepla na vytápění) ze ZÚ jsou dle našeho názoru relevantní. Je zde povinnost předložit u žadatelů z řad ČKAIT 2 kompletní realizované projekty a také doložení praxe, jejíž délka závisí na dosaženém vzdělání. Více informací určitě podá zástupce MPO, zkusil bych napsat s Vašimi projekty na enex@mpo.cz
3) Žádost se musí hlavně zaslat písemně v originále, zkušební řád vyžaduje také zaslání elektronické verze žádosti o přezkoušení na adresu enex@mpo.cz
4) K žádosti o přezkoušení se přikládá kolková známka v hodnotě 200 Kč, žádost posíláte buď poštou, nebo donesete na podatelnu MPO ČR

Je potřeba také zmínit, že se připravuje novelizace zákona 406/2000 Sb. a navazujících předpisů, které budou výrazně měnit metodiky posuzovaní energetické náročnosti, ale také pohled na přezkušovaní autorizovaných osob. Musíte tedy počítat s možností přezkoušení na novou legislativu v poměrně krátkém časovém horizontu. Novela ale není schválena, takže v současné chvíli nelze řici přesnější informace. Novelizace by měla vejít v účinnost 1.1.2013.

Hodně štěstí
Odpovídá:  Ing. Vlastimil Sucháček* - EKIS Brno, Energ-servis tisk