Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

6.6.12 / dotaz č. 33475
Dobrý den,
můžete mi, prosím, sdělit Váš názor na investici do bydlení pro důchodce v novostavbě - bytový dům (celková podlahová plocha 945 m2), kolaudace podzim 2011,která má v průkazu energetické náročnosti budovy hodnotu měrné vypočtené roční spotřeby energie 118,04 kWh/m2 za rok? Není tato hodnota u staveb, na která budou vydávána stavební povolení od roku 2013 minimálně jako u pasivních domů, tj. do 50 kWh/m2 rok?
Děkuji.
Vážený pane,
údaje v v průkazu energetické náročnosti budovy (PENB) nejsou zcela věrohodné, pokud nevíte, jak k nim výpočtář došel. Uvádí se součtová hodnota všech energií, tj. na vytápění, ohřev vody a elektřiny pro osvětlení. Přitom každá energie bude stojí jiné peníze. V PENB se uvádí také procentní rozdělení, takže můžete zjistit, kolik z celkové spotřeby připadá na vytápění a ohřev vody. V protokolu k PENB (stránky které předcházejí barevné části) by měla být uvedena cena energií. Pokud tam je, můžete si tak spočíst předpokládané náklady na vytápění a ohřev vody. Pokud ne, ceny energií najdete třeba zde:
http://vytapeni.tzb-info.cz/tabulky-a-vypocty/269-porovnani-nakladu-na-vytapeni-podle-druhu-paliva

Spotřeba 118,04 kWh/m2 za rok je poměrně vysoká, u bytového domu by by mohla být cca o 30% nižší.

Požadavky na energetickou náročnost budov od 1. ledna 2013 nejsou dosud stanoveny. Pravděpodobně nebude určena nějaká cílová hodnota, např. 50 kWh/m2 rok, ale pro každou budovu se bude určovat spotřeba individuálně. Zákon se však teprve připravuje.

Pokud budete mít zájem, můžete PENB vašeho domu zdarma konzultovat osobně v naší poradně:
http://www.ekowatt.cz/cz/sluzby/bezplatne-energeticke-poradenstvi-ekis/

S pozdravem
J. Beranovský, K. Srdečný
Odpovídá:  Ing., Ph.D., MBA Jiří Beranovský - EKIS Plzeň Ekowatt tisk