Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

14.6.12 / dotaz č. 33768
Dobrý den,
není mi úplně jasné,zda se přístavba nad 50 m2 podl.plochy považuje za novou stavbu nebo změnu stávající.Je nutné u takové přístavby nechat zpracovat PENB pro stavební řízení? V případě zpracování PENB se pak posuzuje jen přístavba nebo celý objekt? Děkuji.
Vážená paní,
podle stavebního zákona (183/2006 Sb.) vyžaduje přístavba stavební povolení. Potvrďte si to na vašem stavebním úřadě, je možné že úřad se spokojí pouze s ohlášením stavby, kde se PENB nedokládá.
K žádosti o stavební povolení musíte dodat projektovou dokumentaci, jejíž součástí je i průkaz energetické náročnosti budovy. PENB se podle zákona o hospodaření energií (406/2000 Sb.) dokládá při:
a) výstavbě nových budov,
b) při větších změnách dokončených budov s celkovou podlahovou plochou nad 1000 m2, které ovlivňují jejich energetickou náročnost,

ad a)
Pokud přístavba není samostatnou budovou (což asi ve vašem případě není), pak PENB také dokládat nemusíte. PENB musíte doložit, pokud by přístavba byla samostatnou novou budovou.

ad b)
Pokud jde o přístavbu k menší budově (pod 1000 m2), pak PENB dokládat nemusíte. Pokud jde o budovu nad 1000 m2, pak se musí zpracovat PENB pro CELOU budovu, jestliže se v přístavbě bude topit, klimatizovat atd. Pouze v případě, že by šlo třeba o nevytápěný sklad, který neovlivní energetickou náročnost existující budovy, pak se PENB také dokládat nemusí.

Pozor, od 1. ledna 2013 se výše uvedené povinnosti změní, avšak v této chvíli není ještě příslušná změna zákona k dispozici.
Přejeme hezký den!
J. Beranovský, K. Srdečný
Odpovídá:  Ing., Ph.D., MBA Jiří Beranovský - EKIS Plzeň Ekowatt tisk