Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

26.6.12 / dotaz č. 33982
Dobrý den,

Rád bych se na Vás také obrátil s dotazem ohledně zateplení. V současné době uvažujeme o pořízení nemovitosti s touto charakteristikou:
- Bungalov, novostavba, obytná plocha cca do 90m2. Jedná se o trojbungalov, tři bungalovy „přilepeny“ na sebe, my máme zájem o krajní budovu, která je exponována na sever, západ a východ. Z jižní strany bude „přilepena“ obytná jednotka. Nemovitost se nachází u Prahy, obec Zdiměřice.
- Technická dokumentace uvádí: obvodové zdivo:- keramické bloky Porotherm 30 P+D (247/300/238) na maltu MC 5,0 se zateplením 120mm fasádním polystyrenem, střecha : - taška Bramac Tegalit, sklon 22°, výplně otvorů: okna – plastová, s izolačním trojsklem, Střecha je izolována izolační vatou 300mm
- Vytápění a ohřev vody, elektrický kotel Protherm RAY 14K. Kotel má výkon 14kW a je umístěn v technické místnosti.Pod kotlem bude umístěn ohřívač TUV B60Z.
Více informací jsem si dovolil přiložit k tomuto emailu. Rozdíl mezi projektem o kterém uvažujeme a přiloženou dokumentací je ten, že dokumentace popisuje dvoj bungalovy, kdežto náš projekt jsou trojbungalovy. Dispoziční řešení a použité materiály jsou stejné u obou projektů.

Developer nám nabízí za příplatek cca 70-90tis. (bez kotle) plynové vytápění.

V současné době, respektive do konce tohoto týdne, může požádat o změnu jak v zateplení, tak ve vytápění.
I přestože vím, že odpoveď nemusí být jednoduchá, dovolím se zeptat zda-li byste nám doporučili jiné zateplení, či výpápění?

Předem mockrát děkuji za Váš názor.


Vážený pane,
v projektu vašeho domu je několik zajímavých věcí:
1/ nikde není zmínka o tepelné izolaci v podlaze. Plocha podlahy je přitom stejná jako střechy, kde je 300 mm tepelné izolace. Přitom průměrná venkovní teplota v topném období je v ČR okolo +4°C, zatímco teplota pod podlahou je +5 až +10°C.
2/ zateplení střechy je navrženo 300 mm - to je celkem v pořádku, je otázka, jaké zhoršení způsobí tepelné mosty tvořené vazníky. Zvažte, zda izloaci ve střeše nezvýšit - je to větší plocha, než je plocha obvodového zdiva! U pasivních domů se používá až 500 mm izolace. Náklady navíc jsou čistě jen na vlastní izolační hmotu - zkuste si porovnat, o kolik se zvýší celkové náklady na dům. při realizaci pozor na kvalitu provedení parotěsné zábrany.
3/u zateplení stěn 120 mm polystyrenu na cihlu Porotherm 30 P+D je riziko kondenzace vlhkosti na rozhraní cihly a izolantu. Požádejte projektanta, ať vám výpočtem doloží, že ke kondenzaci nedojde. Při vlastní realizaci je pak nenejvýš žádoucí zajistit, aby se nezateplovalo "mokré" zdivo - se zateplením se výrazně prodlužuje doba vysyschání stavby a zhoršují se tepelně-izolační vlastnosti.
4/ okna – plastová, s izolačním trojsklem - to je dost neurčitý pojem. Developer by vám měl doložit parametry okna. Pozor, nespokojte se s informací o izolační schopnosti zasklení, ale vyžadujte údaj pro celé okno. Doporučil bych vám nespokojit se s oknem, které bude mít Uw vyšší než 0,9 W/m2.K. Kvalitní okno s trojsklem může mít až Uw = 0,7 W/m2.K. Náklady na okna lze celkem významně snížit tím, že některá okna nebudou otevíravá, obvykle stačí jedno v každé místnosti.
5/ Projekt vytápění uvažuje teplotní spád 90/70°C, což odporuje platné legislativě. Doufejte, že podobně projektant nepřistupoval k celému domu! Rozhodně vyžadujte změnu projektu vytápění. Pokud chcete použít plynové vytápění, bylo by chybou pořídit běžný kotel. Rozhodně se vám vyplatí použít kotel kondenzační. Teplotní spád v systému by pak měl být 65/50°C. Pokud uvažujete o tepelném čerpadle, měl by být spád 55/45°C. To vám sice zvýší plochu těles a tím i investiční náklady, ale provozní úspora bude za 20 let určitě vyšší.

Další otázky můžete řešit osobně při bezplatné konzultaci v našem středisku:
http://www.ekowatt.cz/cz/sluzby/bezplatne-energeticke-poradenstvi-ekis/

Přeji dobrou stavbu a příjemné bydlení!
Karel Srdečný
Odpovídá:  Ing. Karel Srdečný - EKIS České Budějovice Ekowatt tisk