Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

28.6.12 / dotaz č. 33985
Dobrý den,
povinnost zpracovat Průkaz energetické náročnosti budovy (PENB) platí od 1. 1. 2009. Měl bych dotaz, zda je povinností vlastníka (stavebníka) zpracovat PENB pro nový bytový dům, pro jehož výstavbu bylo vydáno stavební povolení 5.3.2008, ale následně v průběhu výstavby byla vydána dvě rozhodnutí o změně stavby před jejím dokončením (první z nich 24.11.2011 a druhé 13.2.2012). Kupuji nyní v předmětném domě byt, který chci dále pronajímat a prodejce (vlastník budovy) tvrdí, že pokud bylo SP vydáno v roce 2008 mu nevznikla povinnost PENB zpracovat. Je skutečně pravdou, že následná rozhodnutí o změně stavby před jejím dokončením nemají na tuto povinnost vliv a bernou mincí je pouze den vydání stavebního povolení?
Předem děkuji za Vaši odpověď.
Vážený pane,
podle současně platného zákona se PENB musí dokládat při výstavbě nových budov, nebo při větších změnách dokončených budov.
Pokud na danou budovu bylo vydáno stavební povolení před 1. 1. 2009, pak se PENB dokládat nemusel.
Změna stavby před dokončením rovněž nepodléhá povinnosti PENB doložit.
Tato povinnost by vznikla, pokud by byla budovy dokončena (zkolaudována) a následně bylo žádáno o změnu stavby.
Ve vašem případě je argumentace vlastníka budovy správná.

Připravovaná změna zákona počítá s tím, že od 1. 1. 2013 se bude PENB bude povinně předkládat při prodeji budovy nebo její části, takže pokud byste kupoval byt po tomto datu, už vám vlastník budovy musí PENB předložit.
Při koupi bytu vsoučasné době je na vás, jak se s prodávajícícm dohodnete, můžete si předložení PENB dát jako jednu z podmínek koupě.

Přejeme hodně úspěchů!
J. Beranovský, K. Srdečný
Odpovídá:  Ing., Ph.D., MBA Jiří Beranovský - EKIS Plzeň Ekowatt tisk