Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

10.7.12 / dotaz č. 34151
Dobrý den,
už delší dobu se v médiích objevují informace o připravovaném povinném štítkování budov. Z článků vyplývá, že proběhnou změny v legislativě, která tuto oblast řeší. Píše se o zpracování štítků, o aktualizaci některých dříve zpracovaných dokumentů, kontrole kotlů, klimatizací atd. Dostupné informace jsou momentálně velmi často dost stručné, někdy až zavádějící. Můžete mě podat nějaké informace k připravovaným změnám? Především mě zajímá, jaké povinnosti z připravovaných změn vyvstanou pro vlastníky činžovních domů.
Děkuji.
Dobrý den,
skutečně se v současnosti připravuje celá řada změn v legislativě, která se týká hospodaření energií, účinností a energetické náročnosti budov. Změny se dotknou především zákona č. 406/2000 Sb. o hospodaření energií a příslušných prováděcích vyhlášek. Podnětem k rozsáhlým změnám byla novelizace evropské směrnice 2002/91/ES, kterou nahradila směrnice 2010/31/EU o energetické náročnosti budov.
Co se týče vystavování štítků neboli průkazů energetické náročnosti budovy, tak jejich využití bude širší než doposud. Dle §6a odst. 1) a 2) v platném zákoně č. 406/2000 Sb. ve znění pozdějších změn jsou průkazy zpracovávány pro novostavby a pro budovy kde probíhá větší změna dokončené budovy (změna na více jak 25% obvodového pláště budovy) s celkovou podlahovou budovy větší než 1.000 m2.
- V novele výše uvedeného zákona bude stavebník, vlastník nebo SVJ povinen zajistiti zpracování průkazu při výstavbě nové budovy a při větších změnách dokončených budov (opět zásah do více jak 25% obvodového pláště budovy) bez ohledu na velikost celkové energeticky vztažné plochy (dále jen CEVP).
- Dále bude pro vlastníky budov a pro SVJ povinnost zpracovat průkaz pro užívané bytové nebo administrativní budovy s CEVP nad 1.500m2 do 1. ledna 2015, s CEVP nad 1.000m2 do 1. ledna 2017 a s CEVP do 1.000m2 do 1. ledna 2019.
- Další novou povinností pro vlastníky budov nebo SVJ bude zpracovat průkaz při prodeji budovy nebo její ucelené části a při pronájmu budovy jako celku. Od 1. ledna 2016 pak i při pronájmu ucelené části budovy.
Platnost průkazu zůstává zachována a ta je 10 let. Pokud vlastníci objektů mají zpracované průkazy z dřívějších dob dle vyhlášky č. 148/2007 Sb., tak tyto dokumenty platí nadále až do konce jejich platnosti uvedené v průkazu.
Na scénu se opět dostanou i energetické audity, které bude mít za povinnost zpracovat vlastník objektu, SVJ nebo stavebník v zákonem stanovených případech. Uvádím pro vás nejpodstatnější:
- budova bude vykazovat vyšší měrnou spotřebu energie (průměr za poslední dva roky), než stanovuje vyhláška (ta se nyní připravuje),
- pokud nebude možno u větší změny dokončené stavby dodržet požadavky na energetickou náročnost budovy,
Nově se platnost energetického auditu omezuje na 5 let.
Kontrola kotlů a klimatizačních systémů zůstává v platnosti i nadále, budou tam pouze drobné změny, upřesnění a celkové sladění s ostatní navazující legislativou. Pro bytové domy, které jsou vytápění např. kotli na spalování zemního plynu (umístěné v budově), se zpracovávají kontroly 1x za 4 roky, pro kotle na uhlí nebo kapalná paliva je četnost 1x za 2 roky.
Jednotlivé typy dokumentů budou oprávnění zpracovávat energetičtí specialisté s příslušným oprávněním. Seznam energetických expertů existuje již více jak 10 let, je veden Ministerstvem průmyslu a obchodu a je volně přístupný.
Výše uvedené informace jsem čerpal s návrhu zákona o hospodaření energií, jehož schválená verze parlamentem byla předložena senátu. Zákon by měl vejít v platnost během července nebo srpna tohoto roku. Příslušné prováděcí vyhlášky se v současné době připravují a jejich zveřejnění se dá očekávat během letošního podzimu. V nich budu stanovena podrobnější kritéria pro aplikaci zákona v praxi.
Bura
Odpovídá:  Ing., Ph.D. Roman Bura* - EKIS Brno Stavoprojekta tisk