Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

10.7.12 / dotaz č. 34171
Dobrý den,
měl bych dotaz k možným úsporám, kterých lze docílit po rekonstrukci
zdroje tepla. Máme zastaralou plynovou kotelnu umístěnou mimo vytápěný
objekt. Uvažujeme stávající kotelnu zrušit a novou zřídit ve vytápěném
objektu. Jak novou kotelnu vybavit, aby vložená investice byla návratná,
a jaké se dají předpokládat úspory tepla na vytápění? Jaký by měl být
postup, který povede k úspěšné realizaci?
Děkuji.
Dobrý den,
modernizovat bezmála dožívající vybavení kotelny je na jedné straně nutností a na straně druhé jsou to velmi dobře investované finanční prostředky. Vybavení starých zdrojů tepla bývá na různé technické úrovni, ale často kotle pracují s poměrně malou účinností, tepelné izolace rozvodů a jednotlivých armatur jsou ve velmi špatném stavu. Regulace zdrojů, případně jednotlivých větví bývá odpojená nebo pracuje v nesprávných režimech. Všechny tyto důvody vedou k velmi neefektivnímu nakládání z neobnovitelnými zdroji energií a zároveň ke zbytečnému zatěžování životního prostředí emisemi škodlivin.
Celková účinnost takovýchto systémů, včetně zdroje může klesat i k hranici 70%. Modernizací zdroje pak dojde k zefektivnění využití energie v palivu na maximum a účinnost celého systému se může pohybovat i nad 90%. Z toho plyne odhadem 20% úspora paliva. Vaše myšlenka přemístit zdroj do budovy a eliminovat tak tepelné ztráty v rozvodech mezi kotli a vytápěnou budou je správná. Pokud tomuto záměru nebrání nějaké důvody spojené s instalací technologie v dotčeném objektu (vhodný prostor, odvod spalin, apod.), pak to lze jednoznačně doporučit. Návratnost investice při současném růstu cen energií lze prakticky garantovat. Její vyčíslení by bylo možné na základě energetických výpočtů. Bude záležet na celkové investici do technologického vybavení a investici do souvisejících prací (např. stavební úpravy), které v některých případech činí značný podíl na celkové ceně. Dále bude záležet na provozu objektu, spotřebě zemního plynu atd. Návratnost se tedy bude lišit případ od případu, takže uvedl bych rozsah 5 až 15 let (hrubý odhad).
Při volbě nového vybavení bude dobré zvážit jaký typ zdroje instalovat, zda kotel klasický nebo kondenzační. Bude záležet, v jakém režimu bude objet vytápěn, v jakém stavu a jak jsou nadimenzována otopná tělesa apod. V novém vybavení nesmí chybě kvalitní a spolehlivá regulace, která bude zajišťovat optimální provoz kotlů, čerpadel a ostatního vybavení kotelny. Pokud je otopná soustava rozdělena do více větví, pak doporučuji při modernizaci toto rozdělení zachovat (pokud je rozvětvení logické dle zón v objektu s odlišnými provozy). Jednotlivé větve by měly být samostatně regulovány elektroventily napojenými na centrální regulaci, stejně tak oběhová čerpadla s elektronicky měnitelnými otáčkami. Automatické dopuštění vody do systému s úpravnou vody patří mezi vybavení kvalitních a takřka „bezúdržbových“ kotelen.
Doporučuji kontaktovat specialisty, kteří se příslušnou problematikou zabývají. Pozvat je na místo a celou situaci s nimi konzultovat. Získáte tak základní přehled o možnostech technického řešení. Následovat by mělo vypracování projektové dokumentace na úrovni pro výběr dodavatele a pro samotnou realizaci. Se zpracovatelem projektu lze dohodnout zajištění inženýrské činnosti, která může vyplynout z povahy akce (stavební povolení na stavební úpravy, souhlasné vyjádření dodavatele zemního planu apod.). Součástí projektu musí být výkaz výměr (slepý rozpočet), na základě kterého oslovené firmy ocení jednotlivé položky. Pak je výběr dodavatele transparentní (položky jednotlivých cenových nabídek jsou porovnatelné). Při výběru dodavatele díla je výhodné sledovat i jeho reference z dříve provedených staveb.
Bura
Odpovídá:  Ing., Ph.D. Roman Bura* - EKIS Brno Stavoprojekta
Téma:  Vytápění
tisk