Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

11.7.12 / dotaz č. 34211
Dobrý den,


jaké povinnosti pro majitele rodinných dobů/bytů (fyz.os.) budou vyplývat z novely energ.zákona(177/2006sb) z hlediska pořízení průkazu energ.náročnosti, v jakých termínech, pro jaké účely bude nutno ho pořídit,pro jaké nemovitosti atd.
Vážený pane,
v současnosti (červenec 2012) se teprve schvaluje novela zákona o hospodaření enrgií (č. 406/2000), která zavádí povinnosti ohledně průkazů energetické náročnosti budov (PENB). Je možné, že během procesu schvalování se vyskytnou různé změny. Dokud novela nevyjde v Sbírce zákonů, je třeba brát všechny informace s rezervou.

Novela zákona předpokládá, že od 1. ledna 2013:
Při výstavbě nové budovy musí stavebník zpracovat PENB a dále doložit stanovisko Státní energetické inspekce, že splnil požadavky na en. náročnost. Dokládá se při žádosti o stavební povolení. Od 1. 1. 2020 pak budou muset mít všechny nově stavěné budovy (nad 50 m2) tzv. téměř nulovou spotřebu energie. Pro veřejné budovy a budovy s větší podlahovou polochou bude tento požadavek platit už o něco dříve.

Při větší rekonstrukci stávající budovy musí stavebník předložit PENB, kterým prokáže splnění požadavků na spotřebu energie.
Při menší rekonstrukci musí stavebník dodržet požadavky na příslušnou konstrukci (např. měníte okna, musíte doložit, že okna vyhovují požadavku na tepelně-technické parametry).

Při prodeji domu nebo bytu musí prodávající předložit kupujícícmu PENB. Při prodeji bytu se PENB zpracovává pro celý dům, ne jen pro daný byt. Údaje o spotřebě z PENB musí být uvedeny třeba v reklamních materiálech nabízejících nemovitost.
Totéž platí při pronájmu celé budovy.
Pokud jde jen o pronájem jednoho bytu v bytovém domě, pak povinnost předložit PENB má platit až od roku 2016. Navrhuje se také, že PENB bude možno nahradit kopiemi faktur za energie za poslední 3 roky.

Nesplnění těchto povinností může být potrestáno pokutou až 100 tis. Kč.
PENB může zpracovat jen oprávněný specialista a musí ho zpracovat objektivně a pravdivě. Pokud ne, hrozí mu pokuta až 500 tis. Kč.

Z výše uvedených povinností budou existovat i výjimky, např. PENB nebude povinný při prodeji či nájmu rekreačních chat a chalup. Povinnost splnit požadavky na en. náročnost nebudou mít např. památkově chráněné objekty nebo náboženské stavby. Můžete také prokázat, že splnění požadavků není pro konkrétní dům ekonomické a pak je splnit nemusíte.

V každém případě je nutno počkat na konkrétní znění zákona, které bude snad na podzim. Zásadní změny z výše uvedených povinností však už čekat nelze. Zákon bude téměř jistě platit od 1. ledna 2013, neboť k tomu se ČR zavázala.

Přejeme hezký den!
J. Truxa, K. Srdečný